My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, December 25, 2008

Zoë Ferraris: The Night of Mi'raj

Puhekielisesti saudidekkari, paremmalla tyylillä Saudi-Arabian elämästä kertova romaani. 16-vuotias hyvän perheen sauditytär on kadonnut - joko karannut tai siepattu. Perheen vakituinen aavikko-opas pyydetään etsintöihin tuntemiensa beduiinien kanssa, koska tytön epäillään päätyneen erämaahan. Tytön ruumis löytyy, ja Nayir hakee perheen pyynnöstä hänen ruumiinsa kuolinsyyntutkijan toimistosta Jeddahista. Siellä ruumista tutkii Katya Hijazi, kuolleen Noufin ottoveljen morsian.

Saudi-Arabian uskomattoman ummehtunut ja monimutkainen suhtautuminen naisiin on tarinan pääaihe. Katya saa työskennellä kuolinsyyntutkijan toimistossa, koska ei ole sopivaa, että mies tutkii kuolleita saudinaisia. Nayir kirjaimellisesti pyörtyy järkytyksestä joutuessaan samaan huoneeseen kuolleen tytön ja kasvojaan peittämättömän naisen kanssa. Hän ja Katya ryhtyvät kuitenkin tutkimaan Noufin kuolemaa, koska Katyan sulhanen Othman, Noufin veli, varovasti pyytää.

Tarina mutkistuu, kun Nouf osoittautuu olleen raskaana. Sikäli kuin kukaan tietää, hän ei ole koskaan tavannut muita miehiä kuin veljensä, autonkuljettajansa ja sulhasensa. Sikäli kuin kukaan tietää, hän on myös halunnut sopimusavioliittoaan; hän on leikkinyt lapsena sulhasensa kanssa, vaikka on ennen avioliittoa vain puhunut tämän kanssa pari kertaa puhelimessa. Saudinaiset eivät voi kulkea kuin autonkuljettajiensa seurassa, ja Noufin autonkuljettaja ei ole lapsen isä. Miten Nouf sitten on tullut raskaaksi, päätynyt erämaahan ja hukkunut tulvassa wadissa? Ja kuinka hän onnistui varastamaan kamelin ja kuorma-auton sukunsa valvotulta saarelta, ja miksi hänen vaatteissaan ei ole jälkiä kamelista? Ja miksi suku ei ole kiinnostunut hänen kuolemastaan?

Ja miten ihmeessä Nayir ja Katya voivat edes tutkia kuolemaa, kun he eivät voi edes istua samassa autossa joutumatta kuolemanrangaistuksen vaaraan?

Epätavallinen tarina rikoksesta maassa, josta tiedetään tuskin mitään. Henkilöt paljastavat itsestään hyvin vähän, mutta jotenkin he jäävät mieleen. Ostoskeskukset, jossa miehet ostavat morsiuslahjoiksi turkkeja, joita heidän morsiamensa eivät koskaan voi pukea ylleen kuumuuden vuoksi. Kaupunki, jonka optikko on menossa konkurssiin, koska puolet väestöstä joutuu verhoamaan silmänsä mustan kankaan taakse ja toinen puoli luulee beduiiniperintönsä vuoksi näkevänsä vaikka tiiliseinän läpi. Kaupunki, jossa beduiinien jälkeläiset ajavat ympäri loputtomissa liikenneruuhkissa ja bensiininkatkussa, koska heillä ei ole mitään paikkaa minne mennä, ja jossa he ovat kuolemantuomion uhkaamia mistä tahansa viattomasta teosta, ja jossa ilmasto on niin rankaiseva, että naisen sandaalit kirjaimellisesti sulavat hänen jaloistaan asfalttiin, kun hän odottaa kymmenen minuuttia autonkuljettajaansa, ja jossa muoviset ja oikeat palmut nojaavat toisiinsa bulevardeilla ja kunnianhimoinen ulkoeläintarha on täynnä pelkkiä luurankoja - aurinko on tappanut eläimet. Voi vain odottaa, koska ihmisille käy samoin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home