My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, August 08, 2006

Robert Fisk: Pity the Nation

Kokeneen sotakirjeenvaihtajan ja Lähi-Idässä vuosikymmeniä asuneen The Times -lehdelle 70-80-luvuilla kirjoittaneen Robert Fiskin kirja Libanonin 70-luvun sisällissodasta ja 80-luvun Israelin miehityksestä. Oli hämmentävä kokemus lukea tämä (uudelleen) juuri nyt, kun Israel on toistamassa samaa. Oli kuin olisi istunut painajaismaisessa karusellissa, kun luki pommituksista, lentolehtisistä, siviilikuolemista, medialle valehtelemisesta, ja nosti kirjasta silmänsä television uutislähetykseen ja näki siellä kaiken saman. Palestiinalaisten tilalla on nyt Hizbollah (vaikka Israel näkyy taas pommittaneen palestiinalaisten pakolaisleiriäkin), Länsi-Beirutin tilalla Etelä-Beirut, ja ainakaan toistaiseksi druusit ja maroniittikristityt eivät ole alkaneet omaa sisällissotaa Libanonissa eivätkä Israelin tukemat falangistit hyökänneet pakolaisleireihin, kuten Sabrassa ja Chatilassa, mutta muuten nykytilanne on edellisen toistoa.

Jos päättäjät oppisivat historiasta yhtään mitään, Libanoniin ei lähetettäisi monikansallisia joukkoja. Fiskillä täytyy olla kurjaa; huutavan ääni erämaassa, jota kukaan ei kuuntele.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home