My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, August 13, 2006

Guy Gavriel Kay: The Last Light of the Sun

Guy Gavriel Kay kirjoittaa eräänlaista rinnakkaismaailmasarjaa varhaiskeskiajan historiasta, maustettuna ripauksella fantasiaa. Hän on jo käsitellyt trubaduurien Provencen (Song of Arbonne), reconquistan Espanjan (Lions of Al-Rassan) ja Bysantin (Sailing to Sarantium ja Lord of Emperors). Nyt on vuorossa anglosaksien, viikinkien ja walesilaisten maailma. Tunnistettavia oat ainakin kuningas Alfred ja Jomsviikingit.

Kay osaa viedä useita lankoja ja punoa ne lopussa yhteen. Hänen tyyliinsä kuuluu myös pysähtyä eräänlaiseksi "kertojan ääneksi". Tässä kirjassa hän on lisännyt sivuhenkilöitä, jotka vain vilahtavat tarinassa koko elämäntarinansa kanssa ja katoavat taas. Alkaa maistua pikkunäppäryydeltä, toivottavasti hän hillitsee sitä. Fantasia on myös lisääntynyt. Jos kirjoitetaan Walesista, pitää myös kirjoittaa sidhestä, haltiaväestä.

Olen alkanut pitää yhä enemmän Guy Gavriel Kaysta sitä mukaan kuin hänen kertojanäänensä on vahvistunut ja käynyt varmemmaksi. Hänen kirjansa ovat kuitenkin niitä, jotka minun on luettava vähintään kaksi kertaa ollakseni varma. Tämä on kokeiluvaiheessa ja odottaa toista lukukertaa (Song of Arbonne ei läpäissyt testiä, muista kolmesta pidän kovasti).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home