My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, August 16, 2006

Donald Sassoon: Mona Lisa

Vetävä kirja "maailman kuuluisimmasta maalauksesta". Donald Sassoon kattaa koko "Mona Lisa" -alueen: kuka todennäköisesti oli taulun malli, miten se erosi muista renessanssiajan maalauksista; miten se päätyi Ranskaan ja mitä aikalaiset siitä sanoivat.

"Mona Lisa" ei ollut erityisen kuuluisa tai huomattu ennen 1800-lukua. Minua hihitytti melkoisesti kuvaus siitä, miten Mona Lisa sai mainetta "femme fatalena" ja ikuisen syntisen naisen perikuvana. Tässä vaiheessa huomio kiintyi hänen hymyynsä. Sassoon kertoo sitten taulun varkaudesta ja sen vaikutuksesta taulun maineeseen. Viimeiset luvut Mona Lisasta pop-ilmiönä ja mainosten ikonina ovat liiankin yksityiskohtaiset, vaikka huomasin omistakin matkamuistokokoelmistani löytyvän Mona Lisan Pompidou-keskusta ihailemassa.

Mielenkiintoista ja hauskaa on lukea, miten italialaisen maalarin Italiassa maalaama italialaisen naisen muotokuva on tullut Ranskan kansallismielisyyden ja Ranskan taiteen ja ylemmyyden symboliksi. Mona Lisaa voi todella lukea monella tavalla.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home