My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, May 06, 2006

Carol Shields: Jane Austen

Olen lukenut useita Jane Austenia käsitteleviä kirjoja (joskaan en vielä Carol Shieldinkin ylistämää Claire Tomalinin kirjaa). Janesta on vaikea kirjoittaa, koska hänestä tiedetään varsin vähän. Kirjoittajilla on sen vuoksi halu kohdella hänen romaanejaan omaelämäkerrallisina saadakseen edes jotakin sisältöä väitteilleen. Yleinen uskomus on myös, että hänelle ei tapahtunut koskaan mitään.

Carol Shields välttää nämä molemmat karikot varsin hyvin, vaikka Austenin lukijana haluaisin keskustella hänen kanssaan romaaneiden yhtenevyydestä Janen omaan elämään hiukan enemmän. Carol Shieldsin suhtautuminen on jotenkin moderni ja jossakin määrin feministinen. Tämä suhtautuminen tekee hänen havainnoistaan raikkaita ja sai minutkin katsomaan monia kirjoja uusin silmin - esimerkiksi hänen voimakkaasti painottamansa havainto, että Austen ei kirjoittanut rakkausromaaneja vaan kirjoja vanhempien ja lasten ja sisarusten välisistä suhteista ja huomio siitä, että koska Austenin aikoihin naisten ei odotettu sanovan mielipidettään vapaasti, kirjoissa ilmaistaan voimakkaita tunteita hiljaisuuden hetkillä.

Tervettä näkemystä naimattoman tädin elämään Carol osoittaa esimerkiksi seuraavantapaisilla lauseilla:

Jane Austenin teoksissa ei useinkaan ilmaista lämpimiä tunteita lapsia kohtaan, mikä ei sinänsä ole yllättävää, sillä Jane-täti joutui jatkuvasti huolehtimaan lukuisista veljiensä pojista ja tyttäristä.

Koska Janen sukulaisten muistelmat ovat kotoisin ajalta hänen kuoltuaan, Carol muistuttaa myös, että ne kirjoitettiin aivan toisella aikakaudella - viktoriaanisella ajalla. Esimerkiksi Janen veljenpojan Edward Austen-Leighin muistelmista hän sanoo:

Edward Austen-Leighin elämäkertateos onkin varsin herttainen sen vuoksi, että kirjoittaja vaikuttaa niin hämmentyneeltä tätinsä perheen edesottamuksista.

Erittäin hyvä valinta Jane Austen -elämäkertakirjallisuuden ensimmäiseksi suomennokseksi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home