My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, March 22, 2009

Simon Sebag Montefiore: Stalin - Punaisen tsaarin hovissa

Montefiore kirjoitti ensin tämän Stalin-elämäkerran ja sitten jatkoi aineistonsa parissa ja kuvasi nuorta Stalinia. Stalinit tuntuvat tavallaan eri henkilöiltä - nuori georgialainen valkoisessa viitassaan ja leveälierisessä hatussaan, ikääntyvä itsevaltias repaleisessa manttelissa piippuineen.

Sama mies on kyseessä. Vaikka toisen maailmansodan voittaja marisi politbyroolle, joka halusi koristella hänet generalissimuksen arvonimellä ja kultaviittaisella univormulla, Stalin lopulta farssimaisten kuvioiden jälkeen hyväksyi kultaiset epoletit ja tittelin. Kyse oli vain kuvasta, jonka itsevaltias halusi itsestään antaa. Stalinin kissamainen hahmo on silti jäänyt salaperäiseksi. Miten sovittaa yhteen mies, joka valitti, että kukaan ei tule juomaan hänen kanssaan lasillista teetä, ja joka kutsui vanhoja georgialaisia laulamaan hänen kanssaan kansanlauluja, mieheen, joka antoi pidättää ja surmata lähimpien työtovereidensa vaimot ja työskenteli aviomiesten kanssa silmäänsä räpäyttämättä? Mies, joka allekirjoitti kuistilla lounaan aikana tuhansien tappomääräyksiä, ja mies, joka otti limusiinin kyytiin tien reunaa kulkeneita lapsia ja osti heille makeisia? Sanalla sanoen, mies, joka käyttäytyi samanaikaisesti usealla eri tavalla - kiltti isä ja isoisä, viehättävä naistenkaataja ja tyranni, runoilija ja elokuvien ystävä ja "vankileirien saariston" keksijä.

Samanlaisia muotokuvia kirja on täynnään. Berija hakkasi henkilökohtaisesti työpäivänsä ajan ihmisiä ja lähetti heidät ammuttaviksi, raiskasi ainakin 79 naista ja meni sitten kotiin, vaihtoi tohvelit jalkaan ja katseli rakastavan vaimonsa kanssa lännenfilmejä. Näitä tarinoita olisi mahdoton uskoa - elleivät ne olisi totta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home