My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, March 18, 2009

Norman Mailer: Adolfin linna

Kirja hämmensi minut niin, että luin muitakin arvosteluja siitä. Hämmennyin lisää. Halusin nimittäin tietää, mitä hemmettiä Mailer halusi sanoa, ja mitä hemmettiä kirja yritti kertoa. Kumpaankaan kysymykseen ei tullut vastausta.

OK. Kirja on kertomus Adolf Hitlerin lapsuusvuosista - myös ja pääasiassa hänen isänsä elämästä ja sivujuonena myös Venäjän Nikolai II:n kruunajaisista - paholaisen näkökulmasta. Tarkkaan ottaen alemman tason paholaisen. Tarina loppuu Adolfin isän kuolemaan. Paljon puhutaan myös mehiläisistä.

Siinä se siten olikin. Adolf Hitler oli insestin tulos suvussa, joka harrasti insestiä. Tämä ei ole suuri uutinen. Hitlerillä oli vain yksi kives. Tämäkään ei ole suuri uutinen. Hitler oli kiinnostuneempi pojista kuin tytöistä. Ei hämmästytä sekään.

And so what? Siinä koko juttu. Miksi oikeastaan vaivaudun silloin tällöin yrittämään lukea Norman Maileria? Siinä todellinen arvoitus, jonka ratkaisua en vielä tiedä.

Niin, se hämmennys. Ongelma on, mitä Mailer halusi sanoa, jos mitään.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home