My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, March 27, 2009

Iain M. Banks: Tähystä tuulenpuolta

Kulttuuri-sarjan kirja, jossa ihmiset jäävät sivuun tapahtumista ja päärooleissa on kolme cheliläistä (jossakin määrin tiikerimäinen rotu), yksi homomdalainen (kolmijalkainen) ja Masaqin kiertomaailman Keskiönä toimiva Mieli. Muitakin hahmoja on, muun muassa oudon ilmamaailman jättiläisolennot, joiden rooli tuntuu melko irralliselta loppuun asti.

Päätarina on traaginen. Cheliläiset ovat käyneet erittäin tuhoisan sisällissodan ja syyttävät siitä Kulttuuria. Chelit ovat olleet voimakkaasti kasteihin perustuva, raivokkaan sotilaallinen saalistajarotu. Kulttuuri on muiluttanut johtajaksi lahjuksilla ja muilla ovelilla keinoilla tasa-arvoa kannattavan presidentin ja tyytyväisenä todennut Chelin taipuvan kastien poistamiseen. Huomiotta jäi, että tasa-arvo ei tyydytä alistettuja - he haluavat kostoa. Osa haluaa myös kostaa Kulttuurille, jonka he mieltävät syyllisiksi sisällissotaan. Koston välikappaleeksi värvätään Quilan, joka sodassa menetti puolisonsa ja rakastettunsa ja haluaa vain kuolla. Tarkoitus on tuhota Masaqin kiertomaailman Keskiö, jolloin tuhoutuisi myös melkoinen osa Masaqin asukkaita. Tekosyynä on Masaqilla tahallisessa maanpaossa asuvan cheliläisen säveltäjän Zillerin taivuttelu palaamaan kotiplaneetalleen. Syrjästä tarkkailee Kabe, homombalainen lähettiläs. Osoittautuu, että myös Masaqin Mieli on vakavasti vaurioitunut - se oli ennen sota-alus ja koki kovia aikaisemmassa sodassa. (Ai niin, se kolmas cheliläinen on sijoitettu Quilanin aivoihin tarkkailijaksi.)

Sillä aikaa kun Masaqin ihmisasukkaat leikkivät kuin lapset tietämättä heitä varjostavasta draamasta, kirjassa käsitellään vakavia asioita kuten elämää ja kuolemaa, rakkautta ja kostoa. Kun draama on näytelty loppuun, viimeisen sanan sanovat ilmamaailman olennot - hyvin paljon myöhemmin, jolloin kaikki on unohtunut ja draaman näyttelijät tuskin muisto.

Banks verhoaa syviä filosofiasia aiheita monimutkaiseen, viihteelliseen valepukuun. Lukemisen jälkeen huomaa kirjan tulevan uniin ja kaivautuvan myöhempään päivätajuntaan erilaisissa, yllättävissä muodoissa ja tilanteissa. Hänen kirjoihinsa pitäisi painaa etulehdelle varoitus: "Saattaa aiheuttaa ajattelua."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home