My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, September 11, 2006

Philippe Claudel: Harmaat sielut

Kirjan alussa meille kerrotaan tapahtumapaikka: noin kahdenkymmenen kilometrin päässä V:n kaupungista Ranskassa sijaitseva pikkukaupunki, jossa on tehdas. Aika: vuosi 1917. Talvi.

Sitten näytetään kaksi kuvaa. Ensimmäisessä on herra Syyttäjä, joka tuomitsee päivittäin ihmisiä kuolemaan, muttei tunne tuomittuja, kun he tulevat käytävällä vastaan. Toisessa kuvassa on 10-vuotiaan pikkutytön ruumis. Hänet on nostettu kanavasta, kuristettuna. Ruumis on peitetty huovalla. Tuomari seisoo ruumiin vieressä ja vaatii puolipehmeiksi keitettyjä kananmunia. Hänellä on nälkä.

Kuvaa laajennetaan. Pikkukaupunki on lähellä taisteluja. Tykkien jyly kuuluu joka päivä. Kukkulalta näkyy kaukainen rintama kuin ukkospilvi; kaukaisia leimahduksia, jyrinää.

Sitten kertoja paljastaa yksityiskohdat, ja sota vyöryy kaupunkiin koko rumuudessaan ja iljettävyydessään. Se tunkeutuu myös ihmisiin ja turmelee kaiken. Mikään ei jää koskematta, ei edes syrjästä tarkkaileva kertoja.

Tämä on kauhea kirja.

1 Comments:

Blogger Mikko Saari said...

Hyh, olikin kyllä kamala teos. Kiitos silti vinkistä; kirja oli kuitenkin kamala parhaalla mahdollisella tavalla.

8:54 PM  

Post a Comment

<< Home