My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, September 12, 2006

Elizabeth Kostova: Historiantutkija

Hidas kirja, vaikkakaan ei pitkäveteinen. Hitaus on kunnianosoitus 1800-luvulle, samoin kuin osittainen kirjeromaanin muoto.

Kirjan varsinainen kertoja on 16-vuotias tyttö. Hänen äitinsä on kadonnut, mahdollisesti kuollut. Tyttö kulkee pitkin Eurooppaa isänsä, diplomaatin kanssa. Isä kertoo hänelle tarinoita menneisyydestään. Sitten isä katoaa, mutta jättää tytölle nipun kirjeitä, jotka jatkavat tarinaa. Isä on etsinyt opettajaansa ja tytön äitiä. Äiti ja opettaja puolestaan ovat etsineet Draculaa. Kun tyttökin puolestaan liittyy etsijöihin, kirja vaeltaa verkkaisesti Draculan jäljissä ja Euroopan historiassa 1930-luvulta 1970-luvulle.

Minusta "Historiantutkija" on hyvä kirja, mutta tarvitaan tiettyä mielenkiintoa vampyyreihin. Tai toisaalta alan harrastus voi olla haitaksikin - minua ainakin häiritsi hopean käyttäminen vampyyreita vastaan - hopea on ihmissusille. Draculan hahmo piirtyy kauniisti ja kiinnostavasti eikä verellä ja kulmahampailla mässäillä. "Historiantutkija" ylittää Bram Stokerin "Draculan" ja on lisäksi kauniisti kirjoitettu kirja, jossa viihtyy.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Itse pidin nimenomaan monesta aikatasosta - muuten jäi vähän pettynyt olo, ehkäpä valtavan markkinoinnin vuoksi odotukset nousivat liian korkealle; mainonnan uhri. Mutta kyllä Historiantutkija hyvä kirja oli, tulee varmasti luettua uudelleenkin.

12:05 AM  
Blogger Mette said...

Minustakin eri kirjeet menivät välillä sekaisin. Kirja kannattaa kyllä lukea toisenkin kerran.

Minusta on mukavaa, että joku kerrankin käsittelee Draculaa Vlad Tepesinä eikä Bram Stokerin luomuksena.

5:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

Juuri luettuani Hstoriantutkijan totean että ekan sata sivua odottelin koska tarina nytkähtää käyntiin.
Sittemmin tajusin että käsissäni on harvinaisuus jossa ei koskaan tapahdu "tyttö, takaa-ajo, räjähdys"-kaavan mukaista toimintaa. Onneksi

Tulevaisuudessa luen kirjaa kyllä useamminkin.
Pidin juuri tuosta kerrostumista, erilaisista kirjeistä ja ajoista.

7:59 AM  

Post a Comment

<< Home