My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, July 02, 2006

Hilbert Schenck: A Rose for Armageddon

Hilbert Schenck on yhdistänyt aikasilmukkatarinan romanssiin. Kaksi yli 60-vuotiasta professoria on monen vuoden ajan tehnyt morfologista tutkimusta pienestä, eristetystä Hawkinsin saaresta Cape Codin tienoilla. Morfologia yhdistää useita tieteitä kokonaiskuvaksi, jolla voi selittää ihmisten toimintaa ja toivottavasti vaikuttaa siihen. Hawkinsin saari on valittu kohteeksi, koska se on pieni ja eristynyt.

Ongelma on, että maailma on menossa nopeaa vauhtia tuhoon. Pakistan on pudottanut atomipommin Intiaan, polttoaine on loppumassa, kaikkialla on lakkoja ja mellakoita. Morfologinen teoria on myöhässä; se ei ehdi vaikuttaa asioihin.

Toinen ongelma on, että molemmat professorit, Jake ja Elsa, ovat 17-vuotiaina tehneet päivän huviretken Hawkinsin saarelle, mutta unohtaneet täydellisesti, mitä saarella tapahtui. Olisi kuitenkin epätoivoisen tärkeää, että he muistavat. Elsalla on hämäriä muistoja, Jakella ei mitään. Sitten tietokone antaa heille yleiskuvan koko tutkimuksesta, ja paljastuu, että saarella on kohta, johon kukaan elävä olento ei koko tutkimuksen aikana ole mennyt - eivät, ihmiset, eivät edes lokit. He lähtevät Hawkinsin saarelle paljastamaan mysteeriä ja ratkaisu löytyy ajasta; mystinen kohta saarella on täysin ajan ulkopuolella; joka sen löytää, saa tilaisuuden yrittää uudelleen. Ja he ovat tehneet sen jo monta kertaa ja aina epäonnistuneet. Miten käy nyt?

Sentimentaalisuusvaihdetta olisi lopussa saanut panna pienemmälle, mutta kokonaisuus - varsinkin ensin uhka yliopistolla ja sitten pako saarelle - on jäntevää tekstiä. Ei hassumpi pikku kirja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home