My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, August 24, 2006

Yrjö Kaukiainen: Rantarosvojen saaristo

Kiehtova kirja aiheesta, josta en ennen ole tiennyt mitään, ja vielä sujuvasti ja kiinnostavasti kirjoitettu. 1700-luvun Suomenlahden saaristolaisten hylynryöstöretket on kuvattu käyttäen aineistona oikeudenkäyntipöytäkirjoja. Henkilöt ja paikat tulevat tutuiksi. Tammion saasri ja sen asukkaat ovat keskipisteenä; ilmeisesti siksi, että kaksi merkittävää oikeudenkäyntiä kiertyvät juuri heidän ympärilleen.

Halvan viinan osto Virosta ei ole tämän päivän keksintö. Saaristolaisten kaupparetket "viisilaitaisilla" Viroon - juhannusviroon ja syysviroon - ja kauppakierto silakanmyynteineen ja viljan tai viinan ostoineen, jotka sitten myytiin Viipurissa tai Haminassa olivat arkipäivää, ja jos siinä sitten myytiin hylyistä ryöstettyjä juhtinahkoja, jäniksennahkoja tai hamppua, niin mikä sen edullisempaa.

Kirjan lopussa kerrotaan, miten tämä eloisa yhteisö kuoli. Surullista (vaikka hylynryöstöä ei voi ihan kunniallisena ammattina pitääkään).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home