My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, August 26, 2006

Garth Nix: Lirael

Jatkoa "Sabriel"-kirjaan. Alkaa näyttää, että Sabriel oli jonkinlainen prologi - tämä Lirael jää kesken ja jatkuu ilmeisesti suoraan sarjan seuraavassa kirjassa.

Joku keskustelupalstan kirjoittaja valitti, että Lirael on tylsempi kuin Sabriel, koska siinä ei tapahdu niin paljon. Taitaa olla ikäkysymys. Minusta tämä oli parempi kirja juuri mainitusta syystä. Henkilöillä oli tilaa pyöristyä pelkistä pahvikuvista lähelle todellisia nuoria. Muuten Lirael on hyvin sovelias nuorten kirja. Siinä seurataan kahta nuorta, jotka kokevat olevansa sopimattomia ympäristöönsä. Lirael ei saavuta tiettyä kykyä, jonka kaikki hänen yhteisössään saavuttavat, ja harkitsee jopa itsemurhaa 14-vuotiaana. Samethilla on pomoileva isosisko, rakastavat vanhemmat, joiden työ kuitenkin vaatii kaiken heidän aikansa niin, eteivät he ehdi lainkaan kuunnella poikaansa, ja vastenmielisyys häneltä vaadittuun tulevaisuuden ammattiin. Fantasian kaavussa hyvin moderneja elämänkohtaloita.

Lirael saa kumppanin koirasta, ja Samethilla on ystävä (joka tosin hankkiutuu todella vakaviin vaikeuksiin). Tämä kaikki ei tapahdu suurkaupungin kaduilla, vaan Sabrielista tutussa fantasiamaailmassa, jossa vainajat nousevat pahojen voimien vaikutuksesta haudoistaan raatelemaan eläviä. Sekä Liraelilla että Samethilla on sukuperintönsä vuoksi kyky ja velvollisuus mennä kuoleman rajan taa ja palauttaa vainajat sinne - ja koettaa selvitä itse hengissä takaisin. Sameth saa pahan pelkotilan ensimmäisen koettelemuksensa vuoksi, Lirael taas löytää itsestään tämän kyvyn yllätyksenä; hänestä piti tulla ennustaja. Molemmat jätetään keskelle vaarallista seikkailua kirjan lopussa. Selviävätkö kaikki hengissä? Siinä koukku lukea kolmas osa, "Abhornen".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home