My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, August 06, 2011

Riikka Forsström: Kaunis turhuus


Riikka Forsström on kirjoittanut monipuolisen, kattavan ja äärettömän luettavan teoksen 1700-luvun Ranskan ylhäisön kulutusinnostuksesta muodista arkkitehtuurin kautta ruokiin. Kirjassa esitellään aikakausi Ludvig XIV ajan alusta Ranskan vallankumouksen giljotiineille. Kulutus oli vuosisadan sana, shoppailu keksittiin ja - vaikka miehet komeilivat punaisissa koroissa ja peruukeissa - naisista tuli muodin ja kevytmielisyyden vertauskuvia.

Kuva esittelee joitakin 1700-luvun keksinnöistä: kureliivit, pannierit, jotka kohottivat hametta sivuilta, viuhkan ja puuteroidun, erittäin korkean hiuslaitteen. Myös lemmikkilintu kuului varusteisiin samoin kuin itämaistyyppinen lintuhäkki. (Kuvaa voisi pitää vertauskuvana - Bourbon-prinsessa on aivan samoin koristeelliseen häkkiin suljettu lintu kuin hänen lemmikkinsäkin.)

Forsström muistuttaa, että ajan tekniset keksinnötkin auttoivat muotia. Peililasia opittiin valmistamaan isoina ruutuina. Tuloksena ei ollut vain Versaillesin peilisali, vaan myös modistien liikkeet, joissa niin kunnialliset kuin kevytmielisetkin naiset oppivat viihtymään aamusta iltaan kuten nykyajan ostoskeskuksissa, samoin toki miehetkin. Ylhäisille ja rikkaille aikakausi muistutti hämmästyttävästi nykyaikaa.

Tässä kirjassa on viihdykettä ja ajattelun aihetta samanaikaisesti.0 Comments:

Post a Comment

<< Home