My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, March 03, 2011

Bill Bryson: At Home

Bill Bryson on tullut tunnetuksi kirjoittamalla lähes kaikesta, paitsi keittiön tiskipöydästä. Nyt hän kirjoitti siitä keittiön tiskipöydästäkin.

No, vitsit pois. Kirjan alaotsikko on "A Short History of Private Life". Bryson aloittaa 1800-luvun englantilaisesta pappilasta, jossa hän asuu, ja käy huone huoneelta läpi teemaan liittyvät asiat - "Nursery" -luvussa käsitellään lapsuutta ja niin edelleen. Bryson käsittelee Englantia ja Yhdysvaltoja eikä suinkaan rajoitu 1800-lukuun. Kirja on ilahduttava. Se on täynnä yllättäviä anekdoottteja ja englannin kielen termien selvitystä. Bryson on erityisen mieltynyt yllättäviin henkilöihin, jotka ovat tehneet outoja keksintöjä - ja vielä parempi, jos he ovat kupsahtaneet nenälleen, kuolleet köyhyydessä tai menettäneet maineensa jollekin muulle, taloudellisesti lahjakkaammalle ihmiselle (esimerkkinä vaikkapa Eli Whitney ja puuvillaloukku, joka oli kohtalokkaan helppo kopioida).

Alku on yllättävä - Crystal Palace ja syy, miksi englantilaiset vanhat kirkot näyttävät vajonneet maan sisään (kirkot eivät ole vajonneet, mutta kirkkomaille on haudattu sellainen massa ihmisiä, että maaperä on noussut). Yhteys näiden kahden asian välillä kulkee kasvihuoneiden ja Capability Brownin kautta. Tällä tavoin kirja etenee - aina yhtä viihdyttävänä ja täynnä tietoa. (Jos haluatte tietää, kuka oli Capability Brown ja miksi hänellä oli sellainen nimi - lukekaa kirja.)


0 Comments:

Post a Comment

<< Home