My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, February 12, 2011

Markku Turunen: Juuston pimeä puoli

eli Kosminen Virtahepo saapuu Maata kiertävälle radalle

Markku Turusen hilpeä kirja on osaksi erittäin tarkkaa dokumenttia Neuvostoliiton avaruusohjelmasta ja muusta sitä sivuavasta (ynnä sivuhyppyjä kaikkeen Castrosta Yhdysvaltojen elokuvatuotantoon), ja osaksi fantasiaa siitä, mitä Kosminen Virtahepo sai selville salaisesta robottiohjelmasta.

Yrittämättä pahemmin spoilata - kävi niin, että ensimmäinen avaruuteen lähetetty kosmonautti ei päässytkään avaruuteen. Vostok 1 -raketti nousi niin korkealle, että hiukan ylemmäs, ja se olisi törmännyt Moskova - Alma Ata -reittikoneeseen. Uutta rakettia ei siihen hätään saatu mistään, mutta edes uusi kosmonautti tilattiin Uuden Ihmisen Instituutista. Siitä se vauhtiin lähti.

Kirjan osatekijät menevät niin somasti päällekkäin ja rinnakkain, että lopulta lukija lakkaa pähkäilemästä ja ottaa vain kaiken vastaan naurunkyyneleet silmissä. Tosin lopun todellisen lemmenparin kohtalo on suorastaan liikuttava.

Kirjaan antavat lisäviehätystä Kertojan (tai Kosmisen Virtahevon - kuka tietää?) tekemät kuvakollaasit. Lukijan ei kannata jättää aivojaan narikkaan, niille on käyttöä. Suosittelen hyvää avaruusmatkaa!


1 Comments:

Blogger Booksy said...

Kivaa, joku muukin tykkäsi tästä :-D

6:06 AM  

Post a Comment

<< Home