My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, January 23, 2011

Amos Oz: Älä kysy yöltä

"Älä kysy yöltä" vaikuttaa aluksi avioliittodraamalta. Mies provosoi naista torjumalla, nainen hyökkäämällä. Sama asetelma oli kirjassa "Musta laatikko", joskin jäntevänä, jopa rajuna. Tapahtumapaikkakin vaikuttaa Ozin kibbutzikirjojen eristäytyneeltä yhteisöltä.

Jonkin ajan kuluttua alkaa paljastua, että virta on poissa. Tel Kedar on aavikkokaupunki, jossa kaikki hukkuu kuumuuteen ja hiekkaan. Asukkaat ovat väsyneitä, elävät uupuneesti ja pysähtyneinä. Israel ei ole aikoihin sotinut, nuoret menevät armeijaan velvollisuudesta. Myös kirjan pariskunta, Theo ja Noa, ovat menettäneet hehkunsa. Noa yrittää huumeisiin kuolleen oppilaansa Immanuelin muistoksi perustaa kaupunkiin huumeklinikan. Immanuelin isä on luvannut rahaa. Rahaa ei kuulu; Theo suostuu vastahakoisesti ostamaan klinikaksi raunioituneen talon, johon hän oudosti mieltyy, mutta mitään ei tapahdu. Lopulta kaikki hajoaa hiekkaan, Theo ja Noa jatkavat pysähtynyttä elämäänsä.

Syvän alakulon kirja.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home