My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, November 19, 2010

Graham Robb: Parisians

Kirjan alaotsikko on "An Adventure History of Paris". Nimitys on hyvin valittu. Kirja sisältää historiassa hyppelehtiviä lukuja Pariisin eri aikakausista ja niihin liittyvistä henkilöistä. Teemat ovat mielenkiintoisia ja ilmeisesti faktat pitävät paikkansa, mutta Robb kirjoittavaa hetkittäin ärsyttävästi - hänellä on kaunokirjallisia ambitioita.Joissakin jaksoissa tyyli on kokeilevaa - "Lovers of Saint-Germain-des-Paris" on kirjoitettu elokuvakäsikirjoitukseksi ja ottaa aikaa tajuta, että kohde on Juliette Greco. Jaksojen aikakautta ja päähenkilöä seurataan jonkin aikaa ennen kuin tilanne pajastuu, vaikkapa "One Night at Palais-Royal", jossa kerrotaan Napoleonin ensimmäisestä lemmenyöstä prostituoidun kanssa. Tai vaikkapa "Péripheriqué", jossa kuvataan Pariisia 70-luvulla kiertäviä moottoriteitä ja tuntemattomaksi jäänyttä henkilöä nimeltään Musta Prinssi tai Pascal, joka ajoi epävirallaisen ja laittoman Pariisin ympärikierroksen, 11'04''.

Tarinat, usein lähes uskomattomia, kuten katu, joka katosi kuiluun keskellä Pariisia, tai Marie Antoinetten eksyminen kesken Pariisista pakoaan, ovat silti kiinnostavia ja tarinoiden seuraaminen viihdyttävää, joskin harhailevaa. Suosittelen.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home