My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, October 11, 2010

Guy Gavriel Kay: Under HeavenGuy Gavriel Kay on ilahduttanut minua kirjoittamalla sarjan ikäänkuin-historiallisia romaaneja. Ne ovat siis hyvin historiallisia, paitsi että niissä on ihan pikkuinen mutka ja lisäksi ihan vähän fantasiaa. Tämä uusin on Kiinasta noin tuhat vuotta sitten. Lähes oikea Kiina ja ripaus fantasiaa - dynastia tuntuu olevan tunnetun ensimmäisen keisarin Kiina, paitsi että menossa on Kitain Yhdeksäs Dynastia. Lännessä on barbaareja, jotka muun muassa kasvattavat todella loistokkaita hevosia (historiallinen fakta Silkkitieltä; kyseinen valtakunta katosi myöhemmin) ja pohjoisessa asuvat paimentolaiset (myöhemmin mongolit, tässä bogüt). Kiinan Suuri Muuri on jo rakennettu. Ripaus fantasiaa koskee mongoleja, joiden shamaaneilla on joitakin outoja taitoja, kettuhenkiä (härnäävä mahdollisuus), ja hautaamattomien miesten aaveita, jotka todella ovat kirjassa vaikuttava tekijä. He huutavat yöllä.

Kenraali Shen Gao osallistui Kuala Norin taisteluun, jossa kaatui 40 000 miestä hautaamatta. He valittavat yhä öisin. Kun kenraali kuoli, hänen toinen poikansa Shen Tai - poikien on pidettävä kahden vuoden suruaika - meni hautaamaan näitä luita. Hän saavuttaa ihailua sekä Kitain että lännen heimojen taholta (jokainen, joka jää yöllä aaveiden seuran, tulee hulluksi, on pysyttävä seinien suojassa auringon laskusta aamunkoittoon, ja silti äänet tulevat seinien läpi). Kiinalainen prinsessa on kaksikymmentä vuotta aikaisemmin naitettu lännen barbaarien hallitsijalle rauhanteon yhteydessä. Tämä prinsessa lahjoittaa ihailunsa merkiksi Shen Taille 250 sardialaista hevosta - suurempia, voimakkaampia, nopeampia ja kestävämpiä kuin hevoset, joita kitailaiset saavat pohjoisen mongoleilta - bogüilta. Yksi hevonen on kuninkaallinen lahja, kymmenen hevosta typerryttävä, ja 250 hevosta kuolettava.

Lahja on uskomaton ja saattaa Shen Tain välittömään hengenvaaraan. "Under Heaven" kertoo, miten Shen Tai yrittää selvitä tappavista ongelmista, joita Kitain keisarin hovi aiheuttaa, kun Yhdeksäs Dynastia on sotkeutumassa mahtimiesten väliseen kiistaan ja lännen ja pohjoisen barbaarien valloitushaluun; Shen Tain ongelmia lisää hänen vanhemman veljensä kunnianhimo ja sisaren nimittäminen keisarillisen hovin prinsessaksi, jotta hänet voidaan naittaa bogükaanille.

Kaunista tekstiä ja juonen johdatusta, mieleen jääviä henkilöhahmoja. Ainoa pikku miinus: toivoisin, että Kay ei yrittäisi kirjoittaa runoja. Ei ainakaan kiinalaisia runoja.


2 Comments:

Anonymous Salla said...

Tämmöinen historiallinen seikkailu kiinnostais minua, mutta miten arvioit tämän keveyden/painavuuden? Mä en jotenkaan enää pysty lukemaan ihan kaikkein kevyintä seikkailuhuttua... Esimerkiksi Otorin klaanin tarina 1 oli vaan ärsyttävä eikä viihdyttävä, kun se oli liian "helppo".

11:19 AM  
Blogger Mette said...

Guy Gavriel Kay ei taida edes osata kirjoittaa kevyttä huttua. Tämä, kuten hänen muutkin "historialliset" kiujansa, on hyvin monisyinen ja monikerroksinen. Ne kestävät jopa useita lukukertoja ja aukeavat aina uudella tavalla.

Tässäkin kirjassa on sidottuna useita tarinoita - bogü- klaanille lähetetyt kaksi keisarillista prinsessaa (miten sille toiselle mahtoi käydä?), joista toinen oli Shao Tain sisar, prinsessaksi korotettu, jolle tapahtui outoja asioita, kaksi runoilijaa, joista toisen olen tunnistavinani Tao Yuanmingiksi, toisen Su Tupoksi; useita naisia - Kay on ainoa miespuolinen fantasiakirjailija, joka osaa kuvata naisia persoonallisuuksina; vanha keisari ja hänen pääministerinsä - no, en ala edes kuvailla henkilögalleriaa ja yllättäviä tapahtumia, jotka saavat alkunsa ihmisten psykologiasta ja siitä, että historia vie. Ainakin kolme lukukertaa taidan tarvita.

Ja ketkä olivat ne kaksi miestä, jotka lopulta käyvät hautaamassa luita Kuala Norin taistelukentällä? Pahuksen Kay! Hän tekee sen aina! Jättää arvoituksen loppuun.

9:24 PM  

Post a Comment

<< Home