My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, April 12, 2010

Susan Schwartz (ed): Arabesques

Tämä on vanha antologia - vuodelta 1988. Joukko sen ajan tunnettuja fantasiakirjailijoita kirjoitti uusia Tuhannen ja Yhden Yön tarinoita. Toiset ovat hyvinkin hilpeitä, toiset synkeää lajia. Kuten varta vasten kirjoitetuissa antologioissa aina, tarinat ovat tarkemmin harkiten melko keskinkertaisia, mutta kyllä niistä hupia lähtee.

Kehyskertomus koskee länsimaista ritaria, joka palvelee karavaanikauppiasta tuhat päivää ja kuulee sinä aikana useita tarinoita. Pieni, häijy juttu on Judith Tarrin "Kehailan", jonka kirjoittaja myöhemmin laajensi kokonaiseksi kirjaksi ja paranteli juonta merkittävästi - alkuperäisessäkin on idea prinssistä, joka muutetaan hevoseksi eikä sitten pysty millään valitsemaan naisen ja tamman välillä, koska molemmat ovat yhtä houkuttelevia. Tanith Leen "Foolish, Wicked, Clever and Kind" kertoo kolmesta veljeksestä, joista nuorin (kuten asiaan kuuluu) on hyvä ja voittaa prinsessan ja koko valtakunnan. Esther Friesner kertoo tarinassa "An Eye for the Ladies", miten taikamattoa voi käyttää vain neitsyt. Elizabeth Scarboroughin "Elephant In-Law" aiheuttaa vaikeuksia nuorelle käsityöläiselle, jolle lahjoitetaan elefantti - joka on loihdittu sulttaanitar. Tähän tapaan antologia tarinoi. Myöhemmin julkaistiin myös toinen osa, mutta se ei ole käsiini osunut.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home