My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, March 08, 2010

John Boyne: Kapina laivalla

"Bounty"-laivan kapina on runsaasti kuvattu kirjoissa ja elokuvissa. John Boyne on kuvannut sen erilaisesta näkökulmasta - hyttipojan, joka pysyy uskollisena kapteenilleen ja seuraa tätä veneeseen.

Bounty oli siis alus, joka 1700-luvun viimeisinä vuosina lähetettiin Tahitille hakemaan leipäpuun taimia, jotta Länsi-Intian orjia voitaisiin ruokkia halvemmalla. Miehistö ei halunnut jättää Tahitin tyttöjä, vaan kapinoi ja pakotti kapteenille - kapteeni Bligh - uskolliset isoveneeseen keskellä Tyyntä merta. Uskomattoman merimiestaidon osoituksena kapteeni Bligh ja hänen uskollisensa selviytyivät Timorille. Kapinallisista taaas osa jäi Tahitille - ja vangittiin myöhemmin - osa taas purjehti Bountyllä Pitcairnin saarelle, missä he polttivat laivan. Heillä oli mukanaan tahitilaisia, miehiä ja naisia, ja heidän jälkeläisiään elää Pitcairnilla vieläkin.

John Boyne on aiemmin tuttu kirjasta "Poika raidallisessa pyjamassa". "Kapina laivalla" ottaa myös pojan näkökulman. John Jacob Turnstile on nuori taskuvaras, joka kuuluu Lewis -nimisen miehen "talliin". Hän varastaa herrasmiehen kellon kirjakaupan edessä, jää kiinni ja herrasmiehen väliintulon ansiosta ei päädy vankilaan, vaan Bounty-laivalle. Kuvio on siis - ilmeisen tahallisesti - tuttu Dickensin kirjasta "Oliver Twist". Oliver kohtaa varkautensa ansiosta äidinisänsä, nuori Turnstile joutuu rankalle matkalle. Muussakin suhteessa Boynen maailma on synkempi kuin Dickensin; Oliver joutui murtovarkaiden apuriksi, mutta nuorta Turnstileä on käytetty varkauksien lisäksi poikaprostituoituna. Dickensiä moitittiin aikoinaan elämän kovuuksien kuvaamisesta, mutta sellaista poikien väärinkäyttöä hän ei kuvannut (vaikka todennäköisesti tiesi sitä olevan).

Turnstilen maailma on silti eloisa ja suorastaan hauska - pojalla on yllättävän verbaalinen mieli. Hän aloittaa tarinansa keskustelulla kirjoja harrastavan herrasmiehen kanssa (jolta hän kellon varastaa) vasten tahtoaan:

Ei ollut tapanani ryhtyä keskusteluihin herrasmiesten kanssa, enkä pahus vieköön aikonut omaksua sellaista tapaa tänä aamuna.


Kirja on kuvaus purjelaivan elämästä maakravun näkökulmasta, selostus seikkailumatkasta, ja myös kasvutarina. Huomaamattaan Turnstile varttuu ja aikuistuu. Kohtaus, jossa hän päättää astua veneeseen, on upea.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home