My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, March 06, 2010

Corrado Augias: Rooman salaisuudet

Augiaan Rooma-kirja on epätavallisesti kirjoitettu. Hän aloittaa luvun yleensä jostakin arkkitehtuurisesta kohteesta ja siirtyy sitten sen historiaan - ja siirtyy antiikin Roomasta nykyaikaan ja takaisin notkeasti ja sujuvasti kuin orava puussa. Se oli aluksi hämmentävää. Yhdellä loikalla Caracallasta Augiaan omaan lapsuuteen, jolloin hän leikkitovereineen tapasi ryhmän vastarintaliikkeen miehiä kylpylän raunioissa, ja sitten suoraan keskiajan raunioiden käyttöön rakennusmateriaalina. Kun tyyliin tottuu, kirja on kiinnostava.

Augias käsittelee niitä hetkiä Rooman historiasta, joita harvemmin tapaa kirjallisuudessa - vuoden 1849 tasavalta, fasistit (kuten Ettore Muti - kuinka moni tuntee?), Mussolinin rakennushankkeet. Tosin sijansa saavat myös historian tunnetut henkilöt - Michelangelo, Lucrezia Borgia, Julius Caesar.

Kirja on myös täynnä sujuvasti esitettyä nippelitietoa (englantilainen hautausmaa, johon mm.Shelley on haudattu, oli pyhitetyn maan ulkopuolella ja hautauksia suoritettiin vain keskiyöllä, koska ne loukkasivat Rooman asukkaita vääräuskoisina).

Mieleeni painui anekdootti, jossa amerikkalaiset pommittivat Roomaa toisen maailmansodan aikaan, ja amerikkalainen upseeri ajoi jeepillä Rooman halki ja näki Colosseumin. "Herra Jumala, teimmekö me tuonkin?"


0 Comments:

Post a Comment

<< Home