My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, March 10, 2010

Anne Brontë: Agnes kotiopettajatar

Anne on nuorin ja nuorimpana kuollut kolmesta kirjoittavasta Brontën sisaruksesta. Hän ennätti julkaista vain kaksi kirjaa, joista "Agnes kotiopettajatar" on esikoisteos. Kirja on osittain omaelämäkerrallinen; siinä kuvataan ilmeisesti Annen omia kokemuksia kotiopettajattaren ammatissa. Kirja on myös herkkä rakkaustarina.

Jotkut Annen elämän kuvaajat vihjaavat, että kirjassa heijastuu Annen oma rakkaus mieheen, joka kuoli. Varmaa on, että kirjan raaka tuska syrjäytetystä rakkaudesta heijastuu lukijaan. Lempeä loppu paikkaa kipua. Kirjan mielipiteet lasten kasvatuksesta eivät myöskään ole vanhentuneet vuosien mittaan, vaikka Annen tiukka uskonnollinen moraali onkin.

Anne Bronte on suotta syrjaytetty kirjoittavien sisartensa varjoon.


1 Comments:

Anonymous Anna-Maria said...

Hei!

Onpa mukavaa kuulla, että olet juuri lukenut tämän Anne Bronten teoksen ja että kirja kosketti sinua. Olen sitä mieltä, että tämän kirjan arvostaminen vaatii hieman kypsyyttä lukijaltaan. Läheskään kaikki eivät osaa sitä arvostaa. Agnes ei kertojana paljasta sisintään ihan täysin lukijalle ja häntä on näin vaikeampi ymmärtää.

Annen osana on ollut jäädä siskojensa varjoon. Anne on hyvin lahjakas kirjailija, hänen tyylinsä vaan on erilainen ja heijastaa hänen erilaista elämänkatsomustaan. Tosin viime vuosikymmeninä hän on alkanut saada enemmän arvostusta.

Itse luen parhaillaan Annen toista teosta, "The Tenant of Wildfell Hall". Se on aika erilainen kuin Agnes ja laajentaa jälleen käsitystäni Annesta.

9:46 AM  

Post a Comment

<< Home