My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, January 10, 2010

Paul Theroux: Rautakukon kyydissä

Therouxin Kiina-kirja on jo 25 vuotta vanha. Hänen retkensä aikaan Kiina oli siirtymässä kapitalismiin ja moni haastateltava oli rehellisen skeptinen. Nythän tiedämme, että kokeilu menestyi.

Theroux matkasi junilla Kiinaa pitkin ja poikin. Kuten yleensä, hänellä on varsin koskettavia kuvauksia - erityisesti poloinen herra Fang, joka pantiin Therouxin "päällystakiksi" ja sai hermoromahduksen: "Junia, junia, junia." Miespolo.

Rautakukko on erään Kiinan rautatielinjan nimi. Kirjan lopussa Theroux tekee hurjimman matkansa Mitsubishi Galantilla ehdottoman pätemättömän kiinalaisen ja hänen matkaan muilutetun tyttöystävänsä kyydissä Tiibetiin - herra Fu ajaa kolarin, Paul pelastaa tilanteen ja ajaa surkeasti kolhiintuneen auton auton Lhasaan. Mietityttää, miten herra Fu selvisi takaisin Kiinan puolelle.

Theroux ei viiemisimmällä matkallaan suostunut menemään Kiinaan, vaikka hän muuten seurasi vanhoja jälkiään. Johtuikohan siitä, että hän kävi harvinaisen suorapuheiseksi Tiibetin kohtelun suhteen - hän rakastui maahan ja saa lukijankin rakastumaan huolimatta kammottavista majapaikoista.

Therouxin aikaiset rempseät tiibettiläiset ovat tämän kuvan aikaan "tibetian minority". Outoa ja masentavaa.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home