My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, August 17, 2009

Pat Frank: Alas, Babylon

Paras lukemani post-holocaust-kirja, koska tämä on niin maanläheinen. Kirjan painovuosi on 1959, joten holocaust on luonnollisesti ydinsota USA:n ja NL:n välillä.

Kirjoittaja kertoo esipuheessa, miten hän puhui (50-luvulla) miehen kanssa, joka pohti, millaisen lamakauden ydinsota aiheuttaisi. Frankin mielestä miehellä ei ollut ihan täsmällistä näkemystä, ja siksi hän kirjoitti tämän kirjan.

Eletään siis 50-lukua ja kylmää sotaa. Randy Bragg asuu pienessä, unisessa kaupungissa Floridassa. Hänen veljensä on Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun eversti ja lähettää Randylle sähkeen. Hänen vaimonsa ja kaksi lastaan ovat tulossa Randyn luo kiireisesti. Sähke päättyy sanoihin, joita postitoimiston neiti ei millään ymmärrä: "Alas, Babylon!"

Braggin veljesten naapurissa asuu Fort Reposen ainoa musta perhe (eletään myös aikaa ennen kansalaisoikeustaistelua - ennen kuin kirjoittaja saattoi sellaista edes kuvitella). Mustan perheen päämies on mustan kirkon saarnaaja, joka aina löysi saarnoihinsa syyn jylistä: "Voi Babylonia!" Pojat poikien tapaan alkoivat käyttää tätä koodisanana kaikkiin pieniin ongelmiin. Kun kalastaessa siima katkesi, niin "Voi Babylonia!" Nyt Mark-veli on huolissaan maailman tilanteesta. Hän on sopinut veljensä kanssa, että jos juttu on menossa todella pieleen, tämä on koodi. Ja nyt koodi on tullut.

Randy valmistautuu katastrofiin ja hakee veljensä vaimon ja lapset luokseen. He ovat tuskin asettuneet, kun pahimmasta tulee totta. Kirjan kuvaus kaupunkeihin satavista ydinpommeista ja niiden seurauksista on vaikuttavan apokalyptinen - sähkelinja katkeaa, raha menettää merkityksensä, sähkö katkeaa, kaikki yllätyksenä.

Pikku kaupunki selviytyy saasteenlaskeumasta (juuri ja juuri - jotkut eivät malta pysyä poissa suurkaupunkien ryöstelymahdollisuuksista). Välilliset seuraukset ovat vaikeammat - arkinen taistelu ruuasta, huoli ryöstelijöistä, lavantaudin ja muiden sairauksien riski, lääkkeiden loppuminen ja tietojen puute ovat Fort Reposen huoli. Villiintynyt koira tappaa Henryjen, mustan perheen, kanoja, suola loppuu kesähelteellä ja rosvojoukko ryöstää kaupungin lääkärin ja rikkoo hänen silmälasinsa. Nämä ovat kaikki todellisia uhkia hengissä säilymiselle ja vakavasti pohdittavia ongelmia. Tämä on sotaa näkymättömällä rintamalla näkymätöntä vihollista vastaan.

Kun lopulta USA:n sotilashelikopteri laskeutuu kaupunkiin ja joku kysyy, kuka voitti, vastaus on: "Me - ja mitä väliä sillä on?"


0 Comments:

Post a Comment

<< Home