My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, August 04, 2009

Christian Jacq: Ramses - Kadeshin taistelu

Jacqin sankarillinen Ramses päätyy sotaan kavalien heettien kanssa. Historioitsijat tuntuvat olevan periaatteessa Jacqin kanssa yhtä mieltä (pitäisi kai kirjoittaa "toisetkin historioitsijat" - Jacq on Egyptissä työskentelevä arkeologi) Kadeshin taistelun kulusta, jopa siitä, että faarao onnistui pitkittämään taistelua niin, että apujoukot ehtivät pelastamaan tilanteen. Jacqin johdonmukainen linja kirjoittaa kuten egyptiläiset aikoinaan uskoivat asioiden olevan, loi hurjan kohtauksen, jossa faarao ypöyksin, isänsä auringonjumala Ran ja kesyn leijonansa avulla löi vastustajan takaisin. (Ramsesta kuvaava kaiverrus yllä on luonnollisesti jättänyt pois epähistoriallisen leijonan, mutta kuvannut aurinkojumalan haukkahahmoisena suojaamassa Ramsesta.)

Jacqin lapsenomaisen yksinkertainen kuvaamistapa on yllättävän miellyttävä, vaikka Egyptin historian kaunistelu pistääkin silmään. Ramses kuvataan romaanisarjassa käytännössä yksiavioisena, ja historiallisen faaraon suuri lapsilauma selitetään sillä, että hän adoptoi kaikki lahjakkaat palatsikoulun oppilaat! Homeros kirjoittaa Iliastaan Ramseksen eläkeläisenä ja keskustelee faaraon kanssa sodan filosofiasta ja Mooses näkee erämaassa palavan pensaan.

Jos ketä muuten kiinnostaa, niin egyptiläinen friisi taistelusta on ilmeisesti hyvin paikkansa pitävä maantieteen kannalta - Kadeshin heettilinnoitus vasemmalla ylänurkassa, Orontes-joki, johon hukkuu miehiä ja hevosia, heettien kurinalaiset joukot vasemmalla ja taistelun mellakka keskellä. Friisissä voisi jopa hahmottaa leijonan tyyliteltynä vaunujen sivussa, vaikka todennäköisesti kyseessä on nuolikotelo. Täsäs friisissä aurinkojumala on auringonkehränä faaraon kruunun yläpuolella.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home