My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, August 08, 2009

Antonia Fraser: Six Wives of Henry VIII

"Erosi - mestattiin - kuoli - erosi - mestattiin - selviytyi."

Tällä muistisäännöllähän Englannin koululapset opettelevat Henrik VIII:n vaimot. (Olisi ollut syytä muistaa senkin TV-arvostelijan, joka hilpeästi ilmoitti näyttelijä Jane Seymourin olevan mestatun kuningattaren kaima.)

Antonia Fraser on niitä historiankirjoittajia, joka ovat tarkkoja, huolellisia ja kirjoittavat mielenkiintoisesti. Lisäksi hän (ymmärrettävästi) keskittyy valmiiksi kiinnostaviin historian solmukohtiin. Englannin historiassa näitä on jakso Henrik VIII:sta Jaakko I:een (Henrikin aviokiistojen lisäksi hänen lapsensa, erityisesti Elisabeth I ja myös Maria Stuart, suuri Armada, Shakespeare ja uskonnon vaihdokset).

Henrik VIII ja hänen vaimonsa (ja sivutuotteena hänen rakastajattarensa ja vaimojen rakastajat) on erittäin suositeltava aihe, jos haluaa historiaa, jossa ihmiset tulevat etualalle eivätkä ne ikävystyttävät vuosiluvut, sodat ja rauhansopimukset, joihin koululaiset pitkästyvät. En rupea esittelemään kirjaa sen laajemmin - lukekaa. Sen verran voin mainita, että huolimatta myöhempien vaimojen draamasta Katariina Aragonialainen kesti huomattavan kauan - yli kaksikymmentä vuotta. Ja vastoin yleistä uskoa, hän synnytti poikia - vauvapoloiset vain eivät pysyneet hengissä. Lisäksi hän toimi miehensä sijaishallitsijana sodan aikana, ompeli kaikki tämän paidat, myös erillään asumisen aikana, ja oli Englannin koko historian rakastetuimpia kuningattaria. Hänen haudalleen tuodaan vieläkin tuoreita kukkia, vaikka kukaan ei tiedä, kenen toimesta.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home