My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, June 15, 2009

Kirsi Vainio-Korhonen: Suomen herttuattaren arvoitus

Erinomainen teos harvoin tutkitusta aiheesta - suomalaisista naisista 1700-luvulla. Ponteva Maria Augustin, joka pyöritti todella isoa kauppaliikettä, vaikka naimattomalla naisella ei ollut sellaiseen oikeutta, kehruumestrittaret ja öylätintekijät, rakkaus 1700-luvulla ja lunnollisesti "Suomen herttuattarena" tunnettu Eva Merthen, pikkuvihan aikaisen kenraali James Keithin avopuoliso, esitellään.

Tekisi mieli valittaa, että tarinat jäävät kesken (vaikka jos jälkiä ei löydy, niitä ei löydy) - esimerkiksi Sophie Creutz loppujen lopuksi katoaa tyhjyyteen, paremmin esitellään hänen kälynsäkin. Toinen pieni harmin aihe - kirjan kansi. Kun teksti on komeasti "Suomen ruhtinattaren arvoitus" ja yläpuolella todella upean naisen muotokuva, on pettymys todeta, että kuvattu nainen on joku aivan muu kuin Eva Merthen.

Koska tiedän, miten hankalaa on saada julkaistuksi kirja tällaisesta aiheesta, koetan pidättää harmini ja toivoa mieluummin jatkokirjaa aiheesta, kunhan tutkija saa koottua lissä tietoja 1700-luvun naisista.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Hei Mette,
jos Sophie Creutzin kohtalo jäi vaivaamaan, löydät lisää hänestä 2008 julkaistusta kirjastani "Sophie Creutzin aika. Aateliselämää 1700-luvun Suomessa". Terveisin Kirsi

4:30 AM  
Blogger Mette said...

Kiitos tiedosta. Niin oli kuin olisi jäänyt jännittävä romaani kesken.

9:47 PM  

Post a Comment

<< Home