My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, August 03, 2008

Orlando Figes: The Whisperers

"The Whisperers" on huolellinen ja inhimillisesti koskettava kirja Neuvostoliiton ihmisten yksityisestä elämästä. Aihe on ollut erityisen vaikea tutkittava luonteensa vuoksi. Neuvostoliiton sortuminen teki tutkimuksen mahdolliseksi, mutta aineistoa on ollut todella hankala koota - ihmiset olivat oppineet hävittämään kirjeet ja päiväkirjat, ja miljoonilla ei ole edes valokuvia tallella. Kun vuoden 1991 jälkeen oli vähän aikaa mahdollista koota suullista muistitietoa (Figesin mukaan Putinin kaudella suut ovat jälleen sulkeutuneet), useat ensi käden tietojen antajat olivat jo varsin ikääntyneet ja kirjaa tehdessä suuri osa heistä kuoli.

Ongelmista huolimatta Figes on onnistunut tekemään kattavaa työtä vallankumouksesta Stalinin kuoleman jälkeiseen aikaan. Kirjan nimi viittaa kahteen asiaan: ihmisten haluttomuuteen puhua edes kotonaan muuten kuin kuiskaamalla (moni haastateltu mainitsi tämän) ja siihen, miten moni kävi "kuiskaamassa" naapureistaan, työtovereistaan ja jopa puolisoistaan, vanhemmistaan ja sisaruksistaan NKVD:lle - usein erittäin tuhoisin seurauksin.

Järkyttävintä on se tapa, jolla jokaisen ilmiannetun - joista 99% oli absoluuttisen syyttömiä mihinkään - puolisot ja lapset luettiin automaattisesti "kansanvihollisen lähiomaisiksi" ja lähetettiin myös työleirille tai orpokotiin, sisarukset ehdottomasti eri orpokoteihin. Miljoonia hajonneita perheitä, traumaattisia ihmisiä ja totaalinen salailun kulttuuri. Melkoista luettavaa.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home