My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, August 22, 2008

Naomi Novik: Kuninkaan lohikäärme


Tämä on miellyttävä kirja.

Eletään Napoleonin sotien aikaa. Englannin laivastossa ovat kaikki tutut nimet Nelsonista alaspäin. Napoleonin maihinnousua pelätään, Cadizia saarretaan. Hornblower-kirjoja lukeneet tuntevat kokevat ympäristön hyvin tutuksi yksityiskohtia myöten. Yhtä pientä poikkeusta lukuunottamatta.

Tässä maailmassa laivastoilla on ilmavoimat. Tässä maailmassa on lohikäärmeitä.

Reliant-fregatin kapteeni Laurence on voittanut ranskalaisen fregatin Amitién. Amitiélla on kallisarvoinen lasti; kuoriutumisvaiheessa oleva lohikäärmeen muna. Laurence saa ongelman. Jos lohikäärmettä ei valjasteta heti kuoriutumisen jälkeen, lohikäärme käy villiksi eikä sitä enää voida kesyttää. Valjastettunakin lohikäärme ei välttämättä hyväksy sille valittua lentäjää, mutta yritettävä on. Reliantin upseerit vetävät pitkää tikkua. Valinnalla ei ole merkitystä; kuoriutunut lohikäärmeen poikanen hyväksyy vain kapteeni Laurencen itsensä. Hän joutuu luovuttamaan laivan ensimmäiselle upseerilleen ja hyväksymään lohikäärmeen valinnan. Lohikärämeen ensimmäinen kysymys on: "Mikä minun nimeni on?" Laurencen ensimmäinen mieleenjuolahdus on Temeraire, Napoleonin sodista tunnettu sota-alus.

Tästä alkavat Laurencen ja Temerairen yhteiset seikkailut Napoleonin ajan maailmassa. Olen iloinen siitä, että kirjoja näyttää riittävän useampia, koska pari on harvinaisen mukavaa laatua ja kirjan tunnelma pysyy mielessä montakin päivää. Temeraire osoittautuu harvinaiseksi kiinalaiseksi lohikäärmeeksi, ja tulevien kirjojen nimien perusteella taistelupari joutuu myös Aasian rintamalle. Erittäin mukavaa.

Tätä fantasiakirjaa suosittelen sekä nuorille että aikuisille. Harvoin olen tavannut yhtä - no - rehellisen mielyttävää luettavaa. Myös historiallinen pohjatyö ja lohikäärmeiden sovittaminen Napoleonin sotien linjalaivojen ja fregattien maailmaan istuu komeasti. Toivon hartaasti, että kustantaja jatkaa suomentamista, vaikka itse olen juuri siirtynyt hankkimaan kirjoja englanninkielisinä (en malta odottaa saadakseni selville, miten Laurencen ja Temerairen käy).


0 Comments:

Post a Comment

<< Home