My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, August 05, 2008

Amos Oz: Tarina rakkaudesta ja pimeydestä

Kun Amos Oz oli 12-vuotias, hänen äitinsä surmasi itsensä.

"Tarina rakkaudesta ja pimeydestä" on kertomus Amos Ozin lapsuudesta, sukulaisista ja Israelin itsenäistymisestä 8-vuotiaan silmin. Se kertoo myös Amosin äidistä, joka surmasi itsensä. Kirja ei ole elämäkertateos; se kiertelee labyrintissä, jonka äidin kuolema aiheutti ja palaa aina hipaisemaan tuskaa kuin kieli, joka hipoo kipeää hammasta, säikähtää omille teilleen ja palaa taas varovasti etsimään kipukeskusta.

Amosin kuvaus isovanhemmista, muista sukulaisista, naapureista ja opettajista vaihtelee hellän ironisesta syvään tuskaan. Amos-lasta kirjailija tutkii kuin laser-säteellä tai kuin Vanhan Testamentin leppymätön Jumala, paljastaen kaiken tekopyhyyden, itsetärkeyden ja sellaiset häpeälliset hetket, joita muut ihmiset eivät ajattele edes salaisimmissa unissaan (paitsi herätessään kello kolmelta yöllä, ja silloin he eivät nuku uudelleen ennen aamunkoittoa). Kaiken tämän Amos paljastaa syntiuhrina, etsiessään syytä tai vikaa, jonka vuoksi äidin täytyi surmata itsensä, etsiessään hetkeä, jolloin olisi voinut tehdä toisin, olla erilainen poika, kääntää maailman suunta.

Lopulta kirjailijan täytyy työntyä labyrintin sydämeen ja jäädä sinne; hänen äitinsä surmasi itsensä, kun Amos oli 12-vuotias...

Hellä, säälimätön ja kipeä kirja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home