My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, July 18, 2008

John Lawrence Reynolds: Varjojen väki

Salaliitot ovat muodissa, koska ne leviävät netissä pahemmin kuin flunssa. Kymmeniä vuosia vanhat tekstit ponnahtavat aina uudelleen esiin uusina ja tuoreina, jos joku vain on tullut siirtäneeksi ne nettiin. Reynolds on tarttunut tähän muodikkaaseen ilmiöön ja käsitellyt monia salaliittoteorioita varsin luettavasti.

Pari vastahuomautusta; hetkittäin hän innostuu aiheestaan niin, että alkaa mietityttää, miten vastaan hän oikeastaan on. Esimerkkinä "Da Vinci -koodin" takana oleva papin huijaus, josta Reynolds kertoo sivutolkulla. Eipä silti, oli mukava saada selville, mistä se pappi oikein ne rahansa sai.

Toiseksi, kaikki Reynoldsin tiedot eivät ole aivan kohdallaan. Otan esimerkiksi wiccat, joiden kuvauksessa hän eksyy kertomaan sivutolkulla noitavainoista, ja lisäksi jokseenkin potaskaa. Reynoldsin mukaan noitia vastustivat miehet, jotka halusivat tuhota kauniit ja nuoret naiset aiheuttamasta seksuaalista kiihotusta. Reynolds unohtaa kokonaan, että useimmat noidat olivat vanhoja, rumia ja köyhiä ja herättivät pahennusta herjaamalla ja kiukuttelemalla. Yhteisön syrjäytyneitä, joista toisia pelättiin oikeasti (Englannissa todennetussa tapauksessa vanha nainen heitteli herjoja ja lapsi kuoli - Antonia Fraserin kertoma tapaus). Lisäksi moni noitavaino lähti murrosikäisten tai lasten hysteerisistä tunnustuksista - mm. Ruotsin ja Pohjanmaan noitavainot, joissa juuri lapset olivat syyttäjinä.

Muuten on hyvä saada tietoja vapaamuurareista, illuminaateista, ruusuristiläisistä ja sen sellaisista netissä hehkutetuista jutuista. Miksi Yhdysvaltojen rahoissa on kuviona kolmio, jonka sisällä on silmä?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home