My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, June 09, 2008

Älkää säätäkö päätänne - häiriö on todellisuudessa

Suomalaisten tiedetoimittajien ja tutkijoiden pamfletti psykologian tunkeutumisesta alueille, joille se ei kuulu. Osansa saavat koulukiusaamisen kokeminen pelkkänä psykologisena ongelmana (pahoinpitelyn tunnusmerkistön täyttävän oikeustapauksen sijaan), liiaksi tuputettu kriisiapu, freudilaisen sanaston yleistyminen kulttuurissa ja muut vastaavat ilmiöt.

Karmivin luku koskee insestitapausten käsittelyä oikeudessa pelkästään jonkin "asiantuntijan" lausuntojen perusteella. Tapaukset olisivat hullunkurisia, elleivät seuraukset olisi niin traagisia. Perheitä on viime vuosinakin hajotettu ja lapsia päätynyt lastenkotiin (ja mielisairaalaankin) ja vanhempia vankilaan murrosikäisten luokkatovereiden ilmiantojen tai jonkin lapsen piirustusta koskevan tulkinnan perusteella. Kuinka moni pikkupoikien kanssa tekemisissä oleva päättelisi, että pyssyn kuvat lapsen piirustuksessa tarkoittavat penistä ja osoittavat kiistatta, että lapsi on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi? Tai sammakko? Tai koiranpentua kaipaavan lapsen tekemä kuva hymyilevästä koirasta? Kaikki nämä piirrokset ovat johtaneet lapsen repimiseen kotoaan ja vanhempiensa luota Suomessa.

Niin, ja tulkinta hammaslääkäripelosta, joka freudilaisen tulkinnan mukaan kertoo, että lapsi on pienenä pakotettu suuseksiin? Voi totisesti. Minä pelkäsin hammaslääkäriä, kunnes tapasin inhimillisen lajin edustajan. Voin vaivatta osoittaa pelon lähteen, joka ei ole säädyllinen ja kunniallinen isäni. Pelkoni alkoi, koska perheemme käyttämä, iäkäs hammaslääkäri hoiti kaikki hampaat ilman minkäänlaisia puudutusaineita. Lisäksi hänellä oli tapana käynnistää pora, se viheliäinen kidutuskone, pitää sitä silmieni edessä ja sitten kysellä laveasti, mitä perheelle kuuluu. Äidilleni hän myöhemmin valitti, että tyttö taitaa olla ujo.

Mitä tulee tiimityöskentelykurssien autuuteen, jotakin opetti työpaikalle varmaan se kirjassa kerrottu esimerkki, jossa johtaja pudotettiin korkealta alaistensa käsiin. Tarkoitus oli opettaa luottamusta. Johtaja loukkaantui vakavasti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home