My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, May 01, 2008

Tim Weiner: CIA

CIA ei ole kaikkivoipa järjestö, joka on täynnä mestarimieliä. Se on koko uransa ajan ollut kompuroiva systeemi, joka ei ole koskaan pytynyt päättämään, mikä sen tehtävä oikeastaan on. Näin ainakin vakuuttavasti todistaa Tim Weiner, joka on kuluttanut vuosia selvittämällä CIA:n historiaa.

Niin, mikä on CIA:n tehtävä? Tietojen keruu vai maailman järjestelminen Yhdysvaltojen kulloistenkin vallanpitäjien (tai usein CIA:n johtajien tai itsenäismielisten alempien johtajien) mieleiseksi. Rahaa on syydetty valtavat määrät, mutta koskaan ei ole löydetty henkilöitä, jotka edes osaisivat jotakin muuta kieltä kuin englanti saati että ymmärtäisivät toisia kulttuureja. Aivan liian usein CIAn operaatioita on johtanut joku, joka on kuvitellut olevansa James Bond. Useat ovat uransa aikana tulleet hulluiksi, juopoiksi tai molemmiksi. Nerokkaita ideoita on riittänyt - toisen maailmansodan aikana suuniteltiin pudottaa Tokioon lepakoita, joiden selässä oli palopommeja; sekä Patrice Lumumba että Fidel Castro yritettiin myrkyttää jäätelöllä ja Saddam Husseinin edeltäjä myrkytetyllä nenäliinalla; Berliinin muurin aikaan kaivettiin pitkä tunneli Neuvostoliiton viestikaapeliin (paha vain, että venäläiset tiesivät tunnelista alusta saakka ja seurasivat puuhaa suopean kiinnostuneesti).

Kirjan lukemisen jälkeenkään emme tiedä, kuka murhasi Kennedyn, mutta tiedämme paljon enemmän siitä, miksi Kennedyn murhaa ei kyetty selvittämään.

Moneen kohtaan kirjaa pitäisi klipsillä kiinnittää toinen kirja, joka yhdistäisi tarinan maailmanhistoriaan, mutta tämä on kirja CIAsta, ei kirja maailmansodan jälkeisestä historiasta. Lukija voi itse yhdistellä mielessään, mitä tietää muista lähteistä Unkarin kansannoususta, Chilen vallankaappauksesta, everstijuntista kautta maailman ja Vietnamin sodasta.

Vilkasveristä historiaa ja muuttaa mielikuvia monestakin asiasta. Viiden tähden suositeltava teos.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home