My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, May 11, 2008

Seppo Zetterberg: Jüri Vilmsin kuolema

Agenttitarina Suomen historiasta. Jüri Vilms oli nuoren, itsenäisen Viron varapääministeri vuonna 1918. Kolmen toverin kanssa hän lähti Suomenlahden jään yli Suomeen. Tarkoitus oli päästä Ruotsiin turvaan; meneillään oli ensimmäinen maailmansota ja Saksa kieltäytyi hyväksymästä Viron uutta itsenäisyyttä ja hallitusta.

Vilmsistä ja hänen tovereistaan ei sen koommin kuultu. Sen sijaan syntyi monivuotinen kiista Viron, Suomen ja Saksan välille. Virallinen selostus hyväksyttiin ja Viro haki suomalaisesta punaisten joukkohaudasta neljä ruumista, jotka haudattiin juhlallisesti Virossa kadonneina henkilöinä. Juttua tutkittiin vielä toisen maailmansodan aikaan, jolloin natsi-Saka ammutti viimeisen kiinnostuneen tutkijan.

Seppo Zetterberg on käynyt läpi sekä virallisen tarinan (ja todennut sen olevan täynnä reikiä) että jälkeenpäin syntyneet diplomaattiset kahakat; hän on myös selvittänyt juttua alunperin hoitamaan nimetyn henkilön ja hänen "hankkimiensa" kahden miehen taustat - merkillinen konnakolmikko he ovatkin olleet ja ilmeisesti sopineet jutuistaan nenätysten helsinkiläisissä kapakoissa. Päätarkoituksena tietysti lypsää mahdollisimman paljon rahaa. Vaikka muistaisikin, että Suomessa käytiin ensin kansalaissota ja sitten jahdattiin pirtun salakuljettajia kieltolain aikaan, tarina on kaikin puolin merkillinen ja ansaitsee tulla kerrotuksi.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home