My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, May 09, 2008

Jaan Kross: Mesmerin piiri

Jaan Krossin omat sanat etulehdellä: "Romantisoidut muistelmat - kuten kaikki muistelmat ja miltei jokainen romaani".

Kirjan minäkertoja Jaak Sirkel on ilmiselvästi Jaan Kross, mutta yhtä ilmiselvästi ei yksi yhteen. Sen sijaan kuvaus Viron tilanteesta vuodesta 1939 alkaen on silkkaa historiaa yksilöiden näkökulmasta. Henkilöt ovat todellisia virolaisia - vain osittain vaihdetuilla nimillä naamioituja - ja heidän kohtalonsakin ovat todellisia. Tämä on tärkeää. Kirja on viiltävä antiikin tragedia, varsinkin katkera loppunousu. Päähenkilö, taipumaton idealisti Indrek Tarma, on todellinen henkilö, ja hänen kuolemansa on todellinen. Kuvaus on puistattava. Alussa hilpeän poikamaiset ylioppilaat, jotka elävät vapaata ylioppilaselämää, ovat lopussa eri suuntiin hajaantuneita, Viron karun kohtalon kolhimia miehiä ja naisia. Kolmesta toveruksesta, joilla on yhteinen opintojen ohjaaja - virolaisen käytännön mukaan vanhempi opiskelija otti pari kolme nuorempaa siipiensä suojaan - ohjaaja itse, Indrek, on kohdannut matkansa pään; yksi on muuttunut ilmiantajaksi, hänen kohtalonsa jätetään auki; ja yksi kavaltaa muut henkilökohtaisemmalla tasolla. Jaak Sirkel, Jaan Kross itse, tekee lopussa oman moraalinsa mukaisen ratkaisun, kun hänen pitäisi kertoa Indrekin isälle, mitä hän tämän pojasta kolmenkymmenen vuoden jälkeen tietää.

Juhani Salokannel mainitsee kirjassaan "Sivistystahto", että Indrek on voinut olla alkusysäys taipumattomalle Timotheus von Bockille kirjassa "Keisarin hullu". Oma henkilökohtainen havaintoni on, että kirjan Jaak eli tosielämän Jaan on lopussa naimisissa naisen kanssa, joka ilmeisesti on Jaanin vaimo Ellen Tiit, mutta kirjassa Eeva - joka on "Keisarin hullun" Timon vaimon nimi.

Jylhä kirja. Ja totta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home