My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, May 17, 2008

China Mieville: Iron Council

Mievillen "New Crobuzon" -kirjoissa on ehditty kolmanteen osaan. Ensin - "Perdido Street Station" - pahaa-aavistamaton lukija paiskattiin pää edellä New Crobuzonin merkilliseen ja hämmentävään maailmaan. Minä onnistuin lopulta kehittämään jonkinlaisen kartan huomatessani, että tiettyä yhdennäköisyyttä esiintyi viktoriaanisen ajan Lontoon kanssa. Suunnistus kävi helpommaksi. Toinen osa "The Scar" oli meriromaani, ilmeisesti brittiläinen merimahti maailman merillä.

Nyt olemme vaihtaneet mannerta, tai pikemminkin New Crobuzon sijaitsee osaittain Amerikan mantereella. "Iron Council" -kirjassa teräsmoguli rakentaa rautatietä mantereen laidalta toiselle. Meno on juuri kuin Yhdysvaltojen varhaisvaiheissa; mennään tutkimattomassa maastossa, junat tuovat kaiken tarvittavan kiskojen kulloiseenkin päätepisteeseen, ja niin työ etenee samaa vauhtia kuin tutkimusmatkailukin.

"Iron Council" on karkuun lähtenyt juna. Kansanvalta saa voiton ja juna, pätkä kiskoja - joita siirretään koko ajan junan perästä eteen - ja luonnollisesti junaa ympäröivä värikäs kansanpaljous painelee tiehensä ja perustaa vapaan yhteisön. Tätä ei New Crobuzon tietenkään sulata, vaan lähettää armottomat militiajoukot karkulaisten kannoille. Samaan aikaan kaupungissa itsessään kansa kapinoi ja pienet ryhmät kamppailevat murhatakseen kaupungin johtohenkilöitä. Kun New Crobuzon samaan aikaan on sotkeutunut sotaan olentojen kanssa, jotka taatusti eivät ole ihmisiä, niin loppuratkaisu on Mievillellekin outo.

Vaikea kuvitella, että sarjaan tulisi neljättä osaa. Mihin silloin edettäisiin? Avaruuteen? Vaikka en minä osannut kuvitella tätä kolmattakaan...


0 Comments:

Post a Comment

<< Home