My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, May 23, 2008

Anthony Trollope: Salaisia juonia

"Salaisia juonia" on kakkososa "Eustace Diamonds" -kirjasta. Alkupuoli on suomennettu nimellä "Timanttien välkettä".

Lizzie Eustace yrittää kaikin voimin varjella pihistämäänsä timanttikaulakorua. Hän kuljettaa sitä mukanaan rautalippaassa Lontoon ja Skotlannista perimänsä linnan välillä. Majatalossa lipas varastetaan. Ja sitten timantit varastetaan uudelleen Lontoossa - ne eivät olleetkaan lippaassa.

Ikään kuin timanteissa ei olisi kylliksi, Lizzie pompottelee jo kolmea kosijaa - joista yksi on kihloissa - ja lisäksi ilmaantuu yllätyksenä neljäskin. Hän on sekaantunut melko hämäräperäiseen joukkoon; rahattomaan sir Georgeen, joka peri yllätyksenä arvonimensä toiselta sukuhaaralta, rouva Carbuncleen, josta kukaan ei tiedä muuta kuin että hänellä on aviomies New Yorkissa, rouva Carbunclen sisarentyttäreen, jota kovasti yritetään naittaa aateliselle, vaikka sen paremmin sulhanen kuin morsiankaan eivät ole innokkaita, ja saarnamiehenä esiintyvään Böömin juutalaiseen. Tämän joukon kanssa poliisikin on ihmeissään. Kun Lizzie piiloittelee timantteja, joiden kaikki paitsi poliisi uskovat tulleen ryöstetyiksi, etsivä ilmestyy tarkastamaan taloa. Lizzie säikähtää aidosti ja pyörtyy. Avulias poliisi neuvoo:

En tee hänelle mitään pahaa, rouva. Joskus ne pyörtyy heti kohta kun meidänkaltaisiin vilkaisevat, mutta meidän on se kestettävä. Vähän enempi ilmaa, jos sopii, rouva.Ja pirskottakaa vettä ihan vaan tipoittain. Ne tuntee tipan paremmin kuin ämpärillisen vettä - ja sitten kun ne virkoo niitten ei tarvi vaihtaa vaatteita.

Trollope ei voi vapautua pahojen ihmisten vetovoimasta, vaikka hän aina sijoittaa kirjoihinsa hyviä henkilöitä saadakseen moraalin kohdalleen. Heihin uhrattu aika on kymmenesosa kiehtovien ilkimysten saamasta ajasta. Lordi George de Bruce Carruthers on hyvä tyyppi - ja näkee Lizzien läpi - , mutta Lizzien serkkua Frankia kieputetaan kuin litran mittaa. Oikein hänelle.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home