My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, April 15, 2008

Lars Sund: Puodinpitäjän poika

Siklax-trilogian toinen osa kertoo Pohjanmaan historiaa pirtukaudesta talvisodan alkuun. Sund on todella lennossa - anteeksi epäkunnioittava sana, mutta jos tämä kirja ei ole reaalifantasiaa, niin en tiedä, mikä on. Kirjan alussa, vuonna 1992, kertoja (joka itse ilmoittaa olevansa romaanihenkilö) hakee vanhainkodista Otto Näsin, joka katosi Amerikkaan murhasta epäiltynä. Kertoja ja Otto käyvät läpi tapahtumia siihen asti, kun Otto palasi Siklaxiin samana päivänä, jona talvisota alkoi. Otto on läpivelmu mies, jonka kanssa kertoja on helisemässä. Melkoisia persoonia ovat muutkin Siklaxin miehet. Kirjassa piipahtavat myös Vihtori Kosola, Mannerheim, Al Capone ja Mauno Koivisto (vaikka hänet mainitsee vain uutistenlukija radiossa samalla, kun kuuluttaa vanhainkodista karannutta Otto Näsiä, jolla on mukanaan airo).

Sundin kirjassa esineilläkin on persoona - autoilla, kasvihuoneilla, filmiprojektoreilla ja myös sillä halvatun airolla. Kertoja on niin pahasti helisemässä, että hän jättäisi tarinan useasti kesken, ellei hän samalla lopettaisi omaa olemassaoloaan - kirjan henkilö kun itsekin on.

Ihmiset ovat vieläkin suurempia persoonia. Ei ihme, että useat eivät suostu pysymään edes haudassaan, vaan tulevat kommentoimaan aaveina. Traagisimmat henkilöt ovat niitä, joiden elämänhaave ei täyty - Gustav Smeds, hänen vaimonsa Ida ja heidän poikansa Erik. Otto on päässyt lentämään ja Dollari-Hannan vanha äiti toteuttaa lapsuusajan haaveensa ja tapaa Ruotsin kuninkaan, mutta Erikistä ei tule lentäjää. Parempi on ottaa elämä omiin käsiinsä kuin toteuttaa toisen ihmisen unelmia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home