My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, April 20, 2008

Connie Willis: Doomsday Book

Kirjasta on aivan kelvollinen suomennoskin, mutta luen mieluiten alkuperäistä versiota (aina uudelleen). "Doomsday Book" menisi kaiketi parhaiten termin "aikamatkaromaani" alle. Jossakin lähitulevaisuudessa on kehitetty laite, jolla voi siirtää henkilön menneisyyteen tiettyjen, tarkkojen sääntöjen mukaan. Oxford lähettää nuoren tutkijan Kivrinin, vuoteen 1320. Kaikki menee sekaisin, kun samaan aikaan Oxfordissa puhkeaa tappava influessaepidemia. Kivrin taas saa huomata, että hän on väärässä vuodessa - hän on vuodessa 1348, ja musta surma iskee Oxfordiin.

Kirja on vaikuttava inhimillisyytensä vuoksi. Turvallista aikaa ei ole. Ihmisten tekemiset auttavat varsin vähän, kuolema tulee kaikille, mutta se vähä, mitä yksityinen ihminen voi tehdä, auttaa ainakin yksilöitä säilyttämään kunniallisuutensa ja arvokkuutensa kuolemankin edessä. Ja kun ihmisten perimmäinen hyvyys paljastuu (niissä, joissa se paljastuu), hämmästyttäviä asioita saadaan aikaan.

"Doomsday Book" pitäisi ehkä lukea jouluna, mutta mikä tahansa vuodenaika käy. Arvot eivät ole vanhanaikaisia koskaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home