My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, March 14, 2008

Masha Gessen: Ester ja Ruzja

Jos on sellaisia ajatuksia, että juutalaisia vainottiin vain natsi-Saksassa, sopii lukea tämä kirja. Vaikka minulla on tiukkoja mielipiteitä Israelin valtion käytöksestä, ymmärrän nyt paremmin sen perustamista.

Masha Gessen on Neuvostoliiton juutalainen ja juutalaisten lapsi. Hänen toinen isoäitinsä oli alkujaan Ukrainen juutalaisia, toinen Puolan, mutta molemmat kasvoivat aikuisiksi sotaa käyvässä Neuvostoliitossa ja kärsivät Stalinin vainot - eikä heidän elämänsä Stalinin kuoleman jälkeenkään ole herkkua ollut. Mashan perhe siirtyi Yhdysvaltoihin heti, kun se heille oli mahdollista, mutta Masha palasi Venäjälle Neuvostoliiton kukistuttua ja keräsi isoäitiensä muistot upeaksi kirjaksi.

Tarina loppuu melko synkkiin sävyihin - juutalaisten olo on taas käymässä vaikeaksi.

Ehdottomasti luettava kirja heille, jotka haluavat tietää viime vuosisadan historiasta tavallisten ihmisten näkökulmasta maassa, josta ei arkistotietoja saa eikä ihmisiä ole helppo haastatella.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home