My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, March 31, 2008

Marion Zimmer Bradley: Thendara House

Marion Zimmer Bradley kirjoitti Darkover-sarjaansa 60-luvulta saakka. "Thendara House" on vuodelta 1983. Nämä fantasia/scifi-kirjat ovat feminismikirjallisuudessa edelläkävijöitä, joten ne nykyään tuntuvat väistämättä vanhentuneilta - mikä aikoinaan oli uskaliasta, on nykyään jokapäiväistä. Darkover-sarja tutkii naisten asemaa hyvin miesvaltaisella planeetalla ja rakkaussuhteita saman sukupuolen välillä. Yksittäisiä kirjoja on vaikea esitellä, koska ne muodostavat oman laajan maailmansa; henkilöt ja tilanteet menevät ristiin, ja jokaisen kirjan juoni on riippuvainen ainakin kahden muun kirjan juonesta.

"Thendara House" kertoo kahdesta naisesta, jotka molemmat ovat "vapaita amatsoneja"; Darkoverissa naiset ovat täysin perheen miesten armoilla, mutta vuosisatojen ajan useat ovat paenneet järjestöön, josta käytetään "vapaat amatsonit" -nimitystä, vaikke he itse eivät nimestä pidäkään. He pukeutuvat kuin miehet, leikkaavat tukkansa lyhyeksi ja tekevät miesten töitä. He asuvat - elleivät ole maastossa - turvataloissa, joista Thendaran talo on yksi. Darkover on vasten tahtoaan liitetty Imperiumiin, koska sen sijainti on sopiva tähtien väliseen matkustukseen. Varsinainen hallinto on kuitenkin darkoverilaisilla itsellään, ja suhteet Imperiumin edustajiin oat erittäin jännittyneet. Darkoverin asukkaat ovat muinaisen pakkolaskun rannalle jättämien Maan asukkaiden jälkeläisiä, mutta he ovat unohtaneet alkuperänsä. Joillakin darkoverilaisilla oli telepaattisia kykyjä, ja vuosisatojen aikana näitä kykyjä on huolellisesti viljelty - muun muassa rohkaisemalla aviottomien lasten hankkimista kykyjen kehittämiseksi. Imperiumin edustajat asuvat omalla, eristetyllä alueellaan ja halveksivat alkuasukkaita kehittymättöminä. Tiedustelu pitää kuitenkin tärkeänä paikallisten joukkoon soluttautumista.

Magda Lornen vanhemmat asuivat Darkoverin vuorilla - he keräilivät kansanlauluja ja perinteitä - ja Magda kasvoi tuntien darkoverilaiset. Aiakisemmassa kirjassa hän lähti pelastamaan serkkuaan Peter Haldanea, jonka kanssa hän oli ollut naimisissa. Koska yksinäinen nainen ei voinut matkustaa vuorilla, hän pukeutui vapaaksi amatsoniksi tietämättä paljoakaan heistä. Hän törmäsi joukkoon oikeita amatsoneja, ja darkoverilainen rangaistus amatsonina esiintymisestä oli liittyä heihin todella. Magda vannoi valan ja huomasi, että se sopi hänelle. Amatsonien joukossa oli Jaelle, lapsesta asti amatsoniksi kasvatettu. Yhdessä naiset toteuttivat Peterin pelastamisen, Jaelle rakastui Peteriin ja he solmivat vapaan avioliiton (Darkoverissa oli kaksi avioliittomuotoa, vapaaliitto ja de catenas, jota ei voinut purkaa).

"Thendara Housen" alussa Magda on vapaiden amatsonien turvatalossa. Ensimmäisenä vuonna liittymisen jälkeen uusi amatsoni on tiukasti taloon sidottu, hän saa astua ovesta ulos vain talon vanhimman erityisestä määräyksestä. Jaelle puolestaan on lähes yhtä tiukassa eristyksessä Imperiumin päämajassa, jossa hänen odotetaan Peterin puolisona työskentelevän Imperiumin hyväksi. Molemmilla naisilla on voimakas kulttuurikriisi ja myös seksuaalisia ongelmia. Jaelle kokee vaikeuksia avioliiton vaatimusten vuoksi, koska amatsonina hän ei saa olla mieheen sidottu ja Peter odottaa hänen olevan kuuliainen pikku vaimo. Magda taas alkaa epäillä seksuaalista suuntautumistaan huomatessaan olevansa rakastunut sekä Jaelleen että vanhempaan amatsoniin, Camillaan. Useat amatsonit harrastavat lesbosuhteita, vaikka sitä ei heiltä mitenkään vaadita - monilla on lapsia, ja sääntö on vain, että jos lapsi on poika, hänet luovutetaan lapsen isälle viimeistään viiden vuoden vanhana.

Erilaiset uskollisuudenvalat joutuvat törmäyskurssille, kun Jaelle tulee raskaaksi. Hänen lapsensa olisi ainoa comynin - Darkoverin hallitsevan luokan - sukuhaaran edustaja, eikä Jaelle halua mitään siteitä comyniin. Magda taas yrittää rimpuilla irti palveluksestaan Imperiumin tiedusteluosastossa, mutta toisaalta amatsonien tiukkaan sidottu maailma käy ahtaaksi. Sekä Magda että Jaelle huomaavat myös olevansa telepaatteja, mikä tekee asiat lähes mahdottomiksi. Lopulta ongelmat purkautuvat pakoon kummankin kohdalla.

Keskustelut naisten asemasta ovat kiihkeitä ja tuntuvat nyky-Suomen näkökulmasta vanhanaikaisilta - vaikka voi olla, että nyky-Yhdysvalloissa ongelmien asettelu ei ole ollenkaan taaksejäänyttä elämää. Useimmat kirjan miehet vaikuttavat täysiltä pässeiltä, vaikka heille ei paljon mahdollisuuksiakaan anneta, kun ottaa tilanteen huomioon. Darkover-kirjoissa on silti jatkuvasti oma viehätyksensä ja niitä kannattaa suositella.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home