My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, February 16, 2008

Stephen Booth: Ei metsää puilta

Ymmärtääkseni Boothin kuvaama seutu on (ainakin näin Suomesta katsoen) samaa aluetta, jolla liikkuvat television "Sydämen asialla" ja "Emmerdale". Tietyssä mielessä jonkinlaista perämetsää, paitsi että Englannissa on kyseessä nummen avaruus eikä metsänpeitto.

Boothin poliisipari ovat Diane Fry ja Ben Cooper. Diane on siiliäkin piikikkäämpi kaupunkilainen, jolla on jos jonkinlaisia traumoja - niiden vuoksi hän on anonutkin siirron maalle. Ben on paikkakunnan poikia. Hänen traumansa on isäukko, joka oli poliisina koko ikänsä ja kuoli työtehtävää suorittaessaan - paikkakunnan sankari, johon Ben on salaa perin kyllästynyt. Poliisiparin yhteistyö tökkii, koska Ben (suomalaiseen tapaan) ei tömäytä mitään suoraan, vaan kehittelee juttua varovasti; Diane kimpaantuu, lakkaa kuuntelemasta ja höyryää tiehensä ennen kuin Ben edes ehtii varsinaiseen asiaan. Paikkakuntalaisiin sen sijaan Benin varovainen tyyli tehoaa.

Tällä kertaa todella tarvitaan varovaista lähestymistä. Tapahtumapaikka on syrjäseuduksikin syrjäinen, kuoleva pikkukaupunki. Kukaan ei puhu ulkopuolisille, eikä varsinkaan Oxleyn klaani, joka pitää vimmaisesti yhtä omasta linnoituksestaan käsin. Paha vain, että yksi klaanin jäsenistä on kuollut - ja juuri se sama jäsen oli epäilty paikkakunnalta kadonneen tytön tapauksessa.

Tarinaan sotkeutuvat myös morris-tanssijat. Oxleyt osallistuvat yhden morrisryhmän esityksiin. Ryhmä on nimeltään "Rajarotat" ja heidän esityksensä (morris-tanssit ovat aina myös näytelmiä) kuvaa, miten rautatien rakentajat aikoinaan tappoivat rottia. Harjoituksilla on iso osa kirjan juonessa, ja häijyimmin ilkikuriset kohdat koskevat ryhmän rotaksi pukeutunutta suvun päämiestä:

Lucas Oxley koetti marssia Diane Fryn ohi, mutta saikin havaita ettei päässyt kuin tämän rinnalle asti.
"Virkaveljeni taitaa valitettavasti seistä hännällänne", Fry sanoi.
"Käskekää nostaa jalkaansa."
"Ei hän teitä satuta. Hän pitää eläimistä."
[---]
"Jos tuo perhanan apinanne ei päästä häntääni, teen teistä virallisen valituksen."
"Kaikin mokomin", Fry sanoi. "Eläinsuojeluyhdistyksellä on toimisto ihan tuossa kulman takana."


Ja sitten "Rajarotat" sekaantuivat tappeluun jalkapallofanien kanssa ja päätyivät poliisiasemalle:

"Ja käskekää sen rotan riisua päähineensä. Minä en huoli jättiläisrottia poliisiasemalleni istuksimaan."
"Hän väittää lipsuvansa roolistaan, jos riisuu päänsä",Hitchens sanoi.
Jepson tuijotti komisariota. Hitchens vastasi katseeseen rävähtämättä, mutta oli mahdotonta sanoa oliko hän tosissaan vai uunottiko vain päällikköä.
"Jos häneen iskee identiteettikriisi, järjestämme kyllä tarvittaessa ammattiapua", Jepson sanoi.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home