My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, February 14, 2008

Roberto Saviano: Gomorra

Camorra-murhia; tyypillinen näky Napolin ympäristössä

Lue "Gomorra" etkä enää koskaan näe maailmaa samoin silmin. Roberto Saviano on kuluttanut koko ikänsä tutkimalla camorraa, jonka lonkerot ulottuvat yli maailman. Saviano ei vain tunne aihettaan läpikotaisin, hän myös kirjoittaa siitä kiihkolla ja intohimolla.

Kirja alkaa pimeistä hikipajoista, joissa ommellaan Italian kuuluisien muotihuoneiden huikaisevan kalliit muotivaatteet mitättömillä palkoilla (kun taitava räätäli, joka 600 euron kuukausipalkalla ompeli näitä vaatteita ja näki sattumalta televisiossa Angelina Jolien yllä Oscar-gaalassa omin käsin ompelemansa housupuvun, hän vaihtoi ammattia ja alkoi ajaa rekkaa. Camorralle tietenkin.)

Vaatteista siirrytään tutummille mafia-aloille; huumeisiin, murhiin, rahanpesuun. Sitten puhutaan betonista (camorra hallitsee rakennustyömaita) ja lopulta jätteisiin.

Saviano on itse napolilaispoka, joka näki ensimmäisen camorramurhansa 13-vuotiaana. Eikä vain napolilaispoika; hän on casalelainen, joka merkitsee, että hänet oli ikään kuin ennalta määrätty camorran mieheksi. Sen sijaan hän aloitti näännyttävän kamppailun camorran jälkien seuraajana. Nyt hän on kuuluisa kirjansa ansiosta - kuuluisa ja jatkuvassa poliisisuojeluksessa salaisissa piilopaikoissa.

Sisilian mafiasta - Cosa Nostrasta - on tehty tutkimuksia ja kirjoitettu kirjoja. Camorra on tähän asti jäänyt huomiotta. "Gomorra" on sen koko kuva, ja kuva on kammottava. (Kirjan nimi on kotoisin myöhemmin suorapuheisuutensa vuoksi ammutun papin saarnasta, jossa hän vertasi näitä kaupunkeja - Secondiglianoa, Mariglianoa ja muita - Sodomaan ja Gomorraan).

Kannattaa lukea, mutta kirja jää iholle.

Kuvassa Roberto Saviano itse.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home