My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, February 25, 2008

Nigel Nicolson: Virginia Woolf

Virginia Woolf 45-vuotiaana

Nigel Nicolson on sopiva henkilö kirjoittamaan Virginia Woolfista - Nigelin äidillä oli Virginian kanssa rakkaus- ja ystävyyssuhde, jota kesti Virginian kuolemaan asti, ja Nigel tunsi hyvin Virginian ja koko hänen piirinsä. Ensin minusta tosin tuntui, että pitäisi kieltää kirjoittamasta sellaisten henkilöiden elämäkertoja, joihin on epätavalliset suhteet. Sitten Nigel itse astui kuvaan, ja kirja alkoi elää.

Ongelma oli ilmeisesti, että Virginian lapsuus- ja nuoruusvuosien tiedot Nigel oli saanut toisen ja kolmannen käden lähteistä; siitä ylivarovaisuus ja sovinnaisuus, jonka sivuilla tuntee. Sievistelyä Nigel ei harjoita, se käy ilmi kirjan lopussa. (Tuskinpa voikaan odottaa kovin konservatiivista suhtautumista henkilöltä, jonka äiti oli lesbo ja isä homoseksuaali ja perheen ystäväpiiri koostui ehkä kaikkien aikojen epäsovinnaisimmista ja älykkäimmistä henkilöistä.)

Bloomsburyn piiristä on tosin kirjoitettu paljon, mutta vähän on suomennettu. Minusta tuntuu, että he olisivat henkilökohtaisesti tunnettuina olleet erittäin epämiellyttäviä, mutta valtavan kiinnostavia ihmisiä. Nigel on kirjoittanut myös vanhemmistaan - "Erään avioliiton muotokuva", joka kannattaa lukea, jos ei vielä ole lukenut ja on kiinnostunut bloomsburyläisistä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home