My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, February 25, 2008

John Wyndham; Uhka syvyydestä

"Uhka syvyydestä" on englanninkieliseltä nimeltään "Kraken Wakes" - tämä siltä varalta, että kustantajien nimeämislista "uhka sitä sun tätä" on hämmentänyt jonkun.

Kirja on julkaistu alkujaan vuonna 1953. Juuri tällä hetkellä se on yllättävän ajankohtainen - yksi huippukohdista on meriveden nousun aiheuttama Lontoon hukkuminen. Wyndhamin kirjassa ulkoavaruudesta saapuu otuksia, jotka majoittuvat meren syvimpiin kohtiin. Sitten seuraa vähittäinen eskalaatio, kun kumpikin osapuoli, ihmiset ja alienit, ottavat mittaa toisistaan. Alienit muuten voittavat joka erän, vaikka lopussa annetaan toivon pilkahdus.

Kertoja on kaupallisen televisioyhtiön työntekijä, mikä selittää hänen erinomaiset tietonsa maailmantilanteesta ja kykynsä olla aina siellä, missä tapahtuu. Maukkaita kohtauksia on pitkin kirjaa (tämä siis lukijan kannalta - tosielämässä kaikki tämä ei olisi yhtään hauskaa). 50-luvun alussa kylmä sota oli menossa, joten Wyndham mätkii koko ajan Neuvostoliittoa. Aihe huomioiden se ei tunnu aidolta neukkuvihalta, vaan pikemminkin Punch ja Judy -nukketeatterilta; suurvallat iskevät toisiaan vuorotellen seipäällä päähän samalla kun tuttu maailma uppoaa (sananmukaisesti) heidän ympärillään.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home