My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, February 10, 2008

Jack Turner: Spice

Mausteiden käytön historiaa. Turner on erityisen kiinnostunut mausteiden suhteesta uskontoihin. Outoja kuvioita mausteet ovat tuottaneetkin - miksi niitä on poltettu syömisen sijasta? Miksi mausteita pantiin näytteille temppeleihin käyttämättä niitä mitenkään?

Toimivatko mausteet todella lemmennostatusaineina?Turnerin mukaan keskiajalla mausteet kuvattiin paratiisin hedelmiksi, ja samaan aikaan munkit uhkasivat kadotuksella mausteisten ruokien syöjiä? No, molemmat seikat liittyivät siihen lemmennostatusjuttuun - luostareissa suositeltiin munakkaita, joissa vatkattiin munia, appelsiinin mehua ja sokeria. Koska ne olivat "viileitä ja kosteita" ruokia, ne olivat munkeille avuksi naisten välttämisessä. Mutta kun sokerikin laskettiin mausteeksi, niin ei ollut helppoa munkkiparkojen elämä. Maallikot sentään saivat syödä mausteita talvella, koska tarvittiin "kuivaavaa ja kuumaa" ruokaa sään vastapainoksi.

Ja miltähän mahtoi maistua roomalaisten herkku - pippurilla täytetty pähkinähiiri?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home