My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, January 21, 2008

Shirley Jackson: The Haunting ot Hill House

Toinen todella klassinen kummitustarina (viittaan "Woman in Black" -kirjaan). Tästä on ymmärtääkseni tehty filmi, mutta olen halveksien pidättynyt katsomasta sitä - epäilen, että se on kirkumislinjalla tehty.

Itse asiassa kyseessä on psykologinen trilleri. Koko tarina on nähty Eleanorin silmin. Professori Montague tutkii parapsykologisia ilmiöitä. Hän on saanut käsiinsä aidon kummitustalon - Hill Housen. Hän onnistuu vuokraamaan sen kesäksi (kukaan ei suostu asumaan talossa ja lähiympäristön asukkaat vihaavat ja pelkäävät sitä). Kelpo professori kerää tietoja monenlaisista henkilöistä, joista on ollut parapsykologiaan viittaavia tietoja. Hän saa houkuteltua taloon kaksi nuotra naista, Theodoran (taiteilijanimi), joka on saanut uskomattomat pisteet selvänäköisyyskokeissa, ja Eleanorin, jonka lapsuuteen liittyy outo poltergeist-ilmiö. Lisäksi talon omistajat vaativat, että tilannetta valvoo nuori Luke, joka on varas, valehtelija ja huijari, mutta talon tuleva omistaja.

Tarina nähdään kokonaan Eleanorin näkökulmasta. Hän on synnynnäinen uhri, joka on hoitanut vuosia sairasta, mutta manipuloviaa äitiään. Kun Eleanor lähtee Hill Houseen, hänen sisarensa kieltää häntä ottamasta autoa, joka on yhteinen, mutta jota sisar pitää omanaan. Tämä on Eleanorin elämän kuvio. Theodora ja Luke ovat molemmat kuin kissoja - yhtä sulokkaita, yhtä itsekkäitä - ja yhtä julmia. Tai niin Eleanor heidät näkee.

Onko Hill House kummitustalo? Vai tuovatko tulokkaat psyykensä mukanaan? Kysymys jää avoimeksi.

Within, walls continued upright, bricks met neatly, floors were firm, and doors were sensibly shut; silence lay steadily against the wood and stone of Hill House, and whatever walked there, walked alone.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home