My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, January 31, 2008

Nancy Mitford: Madame de Pompadour

Madame de Pompadour

Historia tuntee kaksi naista, joiden pääkyky on ollut luoda viehättävyyttä ympärilleen. Molemmat ovat hallinneet Ranskassa. Napoleon ei osannut antaa arvoa Josephinelleen. Ludwig XV tajusi, mitä oli löytänyt Madame de Pompadourissa ja arvosti häntä kaksikymmentä vuotta.

Pompadour metsästi kuningasta taidolla ja tarmolla ja rakasti häntä hänen itsensä vuoksi. Lopulta hovin elämä kulutti loppuun tuskin 40-vuotiaana naisen, joka ei koskaan ollut hyvä terveydeltään. Pompadour tiesi aina, miten tulla huoneeseen; hän osasi myös postumisen taidon. Kun pastori oli antanut hänelle viimeisen voitelun ja nousi lähteäkseen, Madame de Pompadour sanoi: "Hetkinen, pastori, lähdemme yhdessä" - ja kuoli.

Näin kertoo Nancy Mitford, jolla oli silmää seurapiireille, koska hän itsekin oli mitä suurimmassa määrin seurapiiriolento. Niinpä hän kirjoitti asiantuntevia elämäkertoja Ranskan hovista; "Aurinkokuningas" ja "Madame de Pompadour" on suomennettu. Varsin sopivasti Nancy Mitford myös kuoli Versaillesissa, kuten Madame de Pompadour.

Mielenkiintoinen kirja mielenkiintoisesta naisesta ja hänen seurapiiristään, johon kuului huomattava määrä erikoisia ihmisiä. Mitford osaa käyttää anekdootteja. Viihdyttävä kirja.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home