My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, December 22, 2007

Timothy Findley: Valheen kerrokset

Paljon lukeneena nautin aina, kun käteen osuu jollakin tavalla viisto kirja; sellainen, jota on vaikea sijoittaa mihinkään ryhmään. Timothy Findley kirjoittaa jokseenkin viistosti.

"Valheen kerrokset" on Vanessa Van Hornen, 60-vuotiaan puutarha-arkkitehdin kuvaus Atlantic Sands Hotel -nimisen kunnioitetun perhehotellin viimeisestä kesästä. Tai pikemminkin eräistä omituisista ja kuohuttavista tapahtumista, jotka mullistivat hotelliin joka kesä kymmenien vuosien ajan kokoontuneiden henkilöiden elämää. Kaikki alkoi, kun Calder Maddox, lääketeollisuudella miljonääriksi kohonnut mies, kuoli uimarannalla. Tai pikemminkin kaikki alkoi jäävuoresta, joka purjehti suuresta tuntemattomasta ja asettui paikoilleen keskelle lahtea. Mainittu lahti on siis Mainessa, ja Atlantic Sands Hotelin lisäksi siellä on Pine Point Inn, joka on vain rikkaille - ei kunnioitetuille. Lisäksi lahden rannoilla on vanhojen sukujen huviloita. Tällaisessa ympäristössä ei pitäisi tapahtua murhaa, mutta murhaksi Calderin kuolemaa väittää tohtori Lawrence, joka on naimisissa Vanessan Petra-serkun kanssa.

Stonehenge - joukko hotellin Kaikkein Kunnioitetuimpia - ei lausu mielipidettään, mutta heidän katseiltaan ei mikään jää salaan. Calderin rakastajatar Lily Porter katoaa. Niin katoaa Calderkin. Ja hotellin eristää joukko epäkunnioittavasti käyttäytyviä mustapukuisia miehiä - Lawrencea jopa ammutaan hotellin pysäköintipaikalla. Vanessalle tulee mieleen muistoja Jaavalta, jossa hän nuorena tyttönä sodan aikana joutui japanilaisten vankileirille.

Kuvauksesta voisi kaiketi päätellä, että tämä on dekkari, ja Vanessa on neiti Marple. Ei ole - tai tavallaan on - mutta on muistettava ne kerrokset. Eversti Norimitsu, vankileirin komendantti Jaavalla, ja katse, jonka hän vaihtoi Vanessan kanssa. Valokuva, jossa Vanessa lapsena oli Lilyn, Megin ja Mercyn - kaikki huomattavia naisia - seurassa saman hotellin hiekkarannalla. Ja jäävuori.

Lieväksi yllätyksekseni kirja on painettu Unkarissa vuonna 1988. Selittämättömät ovat suomalaisen kustannustoiminnan tiet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home